ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εικαστικό αφιέρωμα στην «Περίπτωση Καποδίστρια»

Διακεκριμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες κάνουν μια εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, μέσα από την ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.
Με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» και σε επιμέλεια της  Ίριδος  Κρητικού, η έκθεση αναδεικνύει, εκτός από το πορτραίτο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ανθρώπους που συνάντησε, τόπους που διέσχισε, καθώς και τα κτήρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση στην Αίγινα, αλλά και στο Ναύπλιο και την Κέρκυρα. Ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου. Επίσης, παρουσιάζεται η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γιάννη Παππά, μια ευγενική παραχώρηση του Αλέκου Παππά από το Μουσείο Γιάννη Παππά (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη).
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, το 2015, και, στη συνέχεια, εμπλουτισμένη με νέες συμμετοχές, φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτήριο του Βουλευτικού, το 2016, σε διοργάνωση του δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας.
Τώρα, παρουσιάζεται στην τελική της μορφή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο, που περιλαμβάνει τα εικαστικά έργα και μια επιλογή από τα κειμήλια του Ιωάννη Καποδίστρια που ανήκουν στο Μουσείο, και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Θέμης Κοντογούρης, Εύα Κουτσούκου, Δημήτρης Κρέτσης, Βασίλης Λιαούρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Παπασάικας, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή και Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Πληροφορίες
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής - πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13 - Αθήνα, τηλ.: 210 3237617. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 09:00 - 14:00.



Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes