«Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν» στην Dépôt Art gallery

Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8.00μ.μ., την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «Άλφα εις την Ν, αν ,  Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν» εμπνευσμένη από το ομότιτλο θεατρικό έργο της συγγραφέως Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη.

Μια σπάνια και μοναδική συνάντηση 9 σύγχρονων καλλιτεχνών με διεθνή  αναγνώριση, που στόχο έχει την ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης Επιστήμης και Τέχνης.

Η Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός τέχνης , σε ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης, αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου :

«Το θεατρικό έργο «Α εις την Ν, αν, όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν», της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι η σύγχρονη μεταφορά πολύτιμων εμπειριών μιας κοινωνίας που λιμοκτονεί πνευματικά και ηθικά. Πανανθρώπινες αξίες που εμπεριέχουν πίστη, αφοσίωση, φιλία, αγάπη, εκτίμηση, προδιαθέτουν υπαινικτικά για την αμφισβήτησή τους. Η συγγραφέας επιδεικνύοντας πρωτότυπες ιδέες ενός αυθόρμητου και πηγαίου ταλέντου, καταγράφει με στοιχεία φαντασίας έναν  κόσμο μελλοντικό που διαχειρίζεται διαχρονικά ερωτήματα. Με επιδέξιους χειρισμούς λόγου και θεματικής πλοκής αποδίδει νοήματα με ρυθμό, έμπνευση έντασης και δομής απεριόριστου εύρους. Με λόγο ευσύνοπτο, τολμηρό, καυστικό χωρίς δισταγμό, πνεύμα οξυδερκές αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αυτοσαρκασμού και με διεισδυτική ματιά καταγράφει βιωματικές παραστάσεις και ανθρώπινες καθημερινές συνθήκες ύπαρξης,  όπου η συμπαντική παρέμβαση συναινεί και συνηγορεί. Χρησιμοποιώντας τη γνώση της εμπειρίας και τη σοφία των βιωμάτων, την προσωπική ενδοσκόπηση και τη διαχρονική συνείδηση, επιχειρεί με αποφασιστικότητα αλλά και διάχυση τρυφερότητας, να συνταιριάξει και να επιδιώξει την αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών, εννοιών και ήθους του σήμερα με το απώτερο μέλλον. Ιστορίες  και περιστατικά της σουρεαλιστικής πραγματικότητας που συχνά  βιώνουμε, μέσα από πολύπλευρες διαθέσεις και διάφορες ερμηνευτικές εκδοχές,  αποτελούν το επιστέγασμα για την ανάδειξη απόψεων της επίγειας κοινωνικής ανοχής που μόνο η νομοτέλεια του σύμπαντος επιλύει. Στη συμπαντική αντίληψη επικρατεί η άποψη της ανταποδοτικότητας, της συναλλαγής ως ανταμοιβής των πεπραγμένων μας. Είναι εκεί που απευθυνόμαστε για συμπαράσταση, υποστήριξη, παρηγοριά, συνεισφορά. Το Σύμπαν μας προειδοποιεί με θετικά ή αρνητικά μηνύματα που μπορούμε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας και ανάλογα να πορευθούμε.
Οι εικαστικές τέχνες συμβάλλοντας ως προασπιστής των αξιών της ύπαρξης οφείλουν να μεταφέρουν τα νοητικά μηνύματα μέσω της εικόνας. Έναυσμα της καλλιτεχνικής συνεύρεσης υπήρξε η κοινή θεματική προσέγγιση με διαφορετικές  μορφοπλαστικές τεχνικές που αναδεικνύουν την προσωπική ταυτότητα του εκάστοτε δημιουργού. Μια ιδιαίτερα σημαντική εικαστική πρόταση, σύγχρονη και πολυδιάστατη, που έλκει το ενδιαφέρον και εκπλήσσει απροσδόκητα θετικά.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες :  Άγγελος Αντωνόπουλος,  Frédéric Bootz,  Όλγα Γουλανδρή,  Δημοσθένης Δαββέτας, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Ηλίας Παπανικολάου, Άγγελος Σκούρτης, Βαγγέλης Τζερμιάς,  Αριστομένης Τσολάκης.
Την ίδια χρονιά, 2017, παρουσιάζεται σε Διημερίδα που διοργάνωνε το «Ελληνοφιλανδικό Επιμελητήριο» με θέμα: “Η επιχειρηματικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία του επιχειρείν».
                                                       *********
Η καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» είναι  εταιρία παραγωγής  κινηματογραφικών ταινιών, θεάτρου και  πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2009  αναλαμβάνοντας  θεατρικές παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με επιτυχία με φορείς τοπικής και  περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιδρύματα, διάφορους πολιτιστικούς τοπικούς συλλόγους,  εταιρίες θεάτρου,  παγκόσμιους οργανισμούς, επιστημονικές κοινότητες κα. Επίσης έχει αναλάβει την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την παραγωγή νέων θεατρικών έργων και σεναρίων ταινιών μικρού μήκους  καθώς και την συμπαραγωγή - εκτέλεση οργάνωση παραγωγής  σεναρίων  και ταινιών μικρού  μήκους και ήδη έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Η Μεταμόρφωση ήταν συμπαραγωγός στην ταινία μικρού μήκους “The Minotaur”σε σενάριο – σκηνοθεσία,  Emy Tzavra Bulloch, που συμμετείχε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2015 στην πλατφόρμα που παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Videoart) στο 4οΔιεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού κινηματογράφου,  (4thAthens International Digital Film Festival – AIDFF). Στις Η.Π.Α., απέσπασε το Βραβείο “Artistic Excellence”, στο Φεστιβάλ San Francisco Film Awards 2015. Στην Κύπρο βραβεύτηκε στο International Motion Festival, (Λευκωσία 2015).
Από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στο ενεργητικό της είναι Ιδέα για  την καθιέρωση της 23ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού «ΠΡΑΞΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» όπου και  έχει υπογράψει  μεταξύ άλλων, πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δράση αυτή, μαζί με την  Ελληνική Δράση Αφρικής και το Προξενείο της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 40 σελίδων, που διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

Η έκθεση διαρκεί από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδέα, Επιμέλεια & Κείμενο έκθεσης: Αννίτα Πατσουράκη
Videomapping,χαρτογραφημένη προβολή, επαυξημένης πραγματικότητας: Παναγιώτης Καλονέρος
Διοργάνωση : Dépôt Art gallery και καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ».
Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – emailrepdla@hotmail.com

Εγκαίνια: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20:00 –23:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018

Facebook link:

Dépôt Art gallery
ΝεοφύτουΒάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 210 - 3648174
e-mailinfo@depotgallery.gr
Facebook: depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
                             Σάββατο 11:00 –15:00
                             Κυριακή κλειστά
                             Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΔεν υπάρχουν σχόλια

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...