ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Η θεματική έκθεση του Γιάννη Καρδάση με τίτλο «Half A Person» παρουσιάζεται την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Ρομάντσο

Η Διεθνής Πλατφόρμα Τέχνης& Πολιτισμού KROMA, συνεχίζει το καλλιτεχνικό της project “KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας”.
Η θεματική έκθεση του Γιάννη Καρδάση με τίτλο «Half A Person» αποτελεί το 4ο KROMA One-Off και παρουσιάζεται την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19:00.
“Όλα φαίνονται παράλογα μέχρι να πεθάνουμε, και τότε όλα βγάζουν νόημα”

Με αυτήν τη σκέψη-φράση του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, ο Γιάννης Καρδάσης μας αφήνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην οπτική που διαπνέει την έκθεση “Half A Person”.

Με κεντρικά θέματα όπως ο χρόνος, η κυκλικότητά του, η κατανόηση και η έλλειψη αυτής, και με ένα concept παρουσίασης που παραπέμπει σε -και εξυπηρετείται από- pop culture επιρροές,  επιλέγει τα έργα του και συνθέτει την έκθεση αυτή με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει αυτά ακριβώς που πρέπει να θυμηθούμε. Κάτι σαν τα προσωπικά μας resolutions κάθε φορά που αλλάζει η χρονιά.
Οι υποσχέσεις στον εαυτό μας, οι εκκρεμότητες, όσα θέλουμε αλλά και όσα έχουμε ανάγκη. Είναι όλα εκεί. Σε ένα post it για να ... “μην ξεχάσεις να...”
Ανασυνθέτοντας το νέο με το παλιό, ξεδιαλέγοντας εικόνες από πληθώρα πηγών, ο Γιάννης Καρδάσης -γραφίστας, DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός- αξιοποιεί κάθε ερέθισμα του και μέσα από την τεχνική του ψηφιακού κολλάζ δημιουργεί τη δική του γραφή προσπαθώντας κάθε φορά να κάνει ξεκάθαρο το σχόλιό του.
Πιστεύει πως όπως ακριβώς έχει αλλάξει ο τρόπος που ακούμε και καταναλώνουμε μουσική εξαιτίας του ίντερνετ, το ίδιο έχει συμβεί και με τις εικόνες. Το μάτι πλέον, από την υπερπληροφόρηση που έχει δεχτεί, δε βλέπει, παρά μόνο κοιτάει.


Επιστροφή δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως πάντα επιλογή για το παρακάτω. Γιατί όλα είναι θέμα επιλογών.

Το Half A Person “είναι ένα σχόλιο για την ολοκλήρωση και όχι για την έλλειψη”, υπογραμμίζει ο ίδιος.  Το αν θα εστιάσετε στο ένα ή στο άλλο όμως... είναι δική σας επιλογή.
Παράλληλα, πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, βασισμένο στην έκθεση και τα έργα της. Το παιδί γνωρίζει τον καλλιτέχνη και συζητάει μαζί του. Μαθαίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και έχει την δυνατότητα με οδηγό την φαντασία, να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Άπειρον.
Στo πλαίσιo του προγράμματος κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης του KROMA, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες δράσεις:
            • Σε συνεργασία με το Περιοδικό Δρόμου «Σχεδία» και τη Διογένης ΜΚΟ, θα υπάρχει διαπιστευμένος πωλητής με το τεύχος #57.
            • Σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό δίκτυο εθελοντών Διαβάζω για τους Άλλους, εθελοντές θα  ενημερώνουν για τις δράσεις του δικτύου και θα διαθέτουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες του KROMA One-Off.004.
Επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων KROMA One-Off, κάθε φορά τυπώνονται συλλεκτικά έντυπα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
 Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3-5, 10552 Αθήνα, Greece
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018
Ώρες: 19:00 - 23:00
Είσοδος δωρεάν
_______________________________________
KROMA ONE-OFF
Γιατί KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας;
• η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μιας έκθεσης προτιμά την ημέρα των εγκαινίων
• παρουσία του καλλιτέχνη και γνωριμία με το κοινό
• εντάσσει την Τέχνη στην καθημερινότητα
• είναι μια νέα πρόταση εξόδου που ενισχύει τη σχέση του κοινού με τον Πολιτισμό
• απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μέσω των παράλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• σκοπός των εκθέσεων είναι να πλαισιώνονται από πολλές παράλληλες δράσεις όπως live performances, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα προβολών, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια πληθώρα φεστιβάλ και δημιουργικών δράσεων
Το KROMA επιθυμεί να φέρει την τέχνη εκεί που συχνάζει ο κόσμος αντί να καλεί τον κόσμο σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αυτήν. Να απολαύσουν την εικαστική δημιουργία στα στέκια τους, να μπορούν να συναντιούνται και να ανταλλάζουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με όσα βλέπουν.
_______________________________________
Συνομιλώντας με τον Γιάννη…
Γιάννη, ποια είναι η άποψή σου για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως υποστηρικτικό εργαλείο της καλλιτεχνικής σου δραστηριότητας;
- Με τα social media μπορείς να κοινοποιήσεις και να επικοινωνήσεις πιο γρήγορα τη δουλειά σου. Είμαστε όμως όλοι σε μια κατάσταση που μονάχα κοιτάμε αλλά δεν βλέπουμε. Χρειάζεται να έχεις πολύ ισχυρό λόγο ή πολλή μεγάλη ανάγκη για να μιλήσεις και να ακουστείς. Αυτή η ανάγκη προσδίδει στη δουλειά σου και την κάνει πιο γνωστή και αναγνωρίσιμη. Τα μέσα από μόνα τους είναι μονάχα εργαλεία.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Γιάννη στο KROMA Magazine
_______________________________________
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Ο Γιάννης Καρδάσης είναι γραφίστας, DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός.
Τρέφει μεγάλη αγάπη για τα καρτούν, τα φρεσκοτυπωμένα βιβλία, τα περιοδικά και τον Morrissey.
Θα ήθελε να ζούσε σε ένα μουσικό φεστιβάλ.
Θα του άρεσε να ζούσε στην Βαρκελώνη ή στο Παρίσι αλλά προς το παρόν μένει στην Αθήνα.
Θα ήθελε να υιοθετούσε ένα σκύλο αλλά ο Σωτήρης (η γάτα του) δεν συμφωνεί.
Έχει καταφέρει να δει τους Fugees, τους Garbage και τον George Michael live (το ίδιο βράδυ).
Θεωρεί σημαντικούς τους πίνακες του Mark Rothko, τους Pet Shop Boys, το εξώφυλλο του True Faith των New Order, την αφίσα από το Tutto Su Mia Madre και την ταινία Fight Club.
Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ξυλουργός (ή υδραυλικός), να παρακολουθήσει τις ταινίες του Almodóvar χωρίς να χρειάζεται υπότιτλους.
YΓ. Είναι ερωτευμένος με την Tracey Thorn. Της έχει στείλει on line μήνυμα να μπει να ακούσει (live) μια εκπομπή του αφιερωμένη σε εκείνη. Δεν του απάντησε ποτέ.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes