ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Διεθνής έκθεση αφίσας αφιερωμένη στον Toulouse – Lautrec στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

Με τίτλο «Το Νέο “Salon des Cent”. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse - Lautrec», η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το περιοδικό GR Design και την Alpha Bank, θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.
Το 2001, συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου ζωγράφου, χαράκτη, εικονογράφου και σχεδιαστή Henri de Toulouse - Lautrec (Ανρί ντε Τουλούζ - Λοτρέκ). Με αφορμή αυτή την επέτειο, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Le Nouveau Salon des Cent» στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς.
Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης είχε ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο δημιουργικό της αφίσας να χρησιμοποιηθεί η φράση «Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage ή Ode à Toulouse Lautrec». Το θέμα μπορούσαν να το αναπτύξουν με απόλυτη ελευθερία στη θεματική και την εκτέλεση.
Όπως γράφει και ο Alain Weill στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης του Παρισιού: «Τα σχέδια που πήραμε, στην πλειονότητά τους, κλίνουν προς την εικονογράφηση - σοφή επιλογή, για να αποτίσεις φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο, με τον οποίο είναι δύσκολο να αναμετρηθεί κανείς».
Το υλικό της έκθεσης του 2001, δεκαέξι χρόνια μετά, παρουσιάζεται εμπλουτισμένο με πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse - Lautrec και μια του Pierre Bonnard, από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Πρόκειται για έναν αντιπροσωπευτικό μικρό πυρήνα των αφισών που σχεδίασε ο Toulouse - Lautrec, δείγμα του πρωτογενούς υλικού, από το οποίο εμπνεύστηκαν οι εκατό δημιουργοί.
Επίσης, παρουσιάζονται δεκαέξι αφίσες, που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά, από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001. Συμμετέχουν οι: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Toulouse - Lautrec, φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks, από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη.
Την επιμέλεια του project έχει η εικαστικός Άντζι Καρατζά, Καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό.
Παράλληλη εκδήλωση
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ - Λοτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη, με τίτλο «Toulouse - Lautrec affichiste» (Οι αφίσες του Τουλούζ - Λοτρέκ).
Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes