ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η έκθεση του Γιάννη Καστρίτση, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Με θέμα την αναζήτηση και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη Φύση, στην οποία οφείλει το καλλιτεχνικό του έργο, ο εικαστικός και Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Γιάννης Καστρίτσης, παρουσιάζει τη νέα ενότητα έργων του, στην έκθεση «Η δωρεά του τοπίου», που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου.
Σε μια εποχή που είναι πλέον επιτακτικός ένας επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με τη Φύση, ο Γιάννης Καστρίτσης έρχεται, μέσω αυτών των ολοκληρωμένων καλλιτεχνικά και διεγερτικών στη θέαση ζωγραφικών έργων, να προσθέσει τη δική του οπτική - εικαστική ματιά πάνω σε αυτό το θέμα, συμπληρώνοντάς το και με ένα γλυπτό, στο οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του - τον καλλιτέχνη ως δημιουργό, αλλά και ως δημιούργημα της ίδιας της Φύσης. O καλλιτέχνης ζωγραφίζει δεκάδες τοπία, τα οποία αναζητούν τη μνημείωσή τους στο περιβάλλον και τον χρόνο.
Σαν τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, ο καλλιτέχνης πάει επιτόπου στην εμπειρία αναζητώντας αισθητηριακά την πανάρχαια δύναμη του χρώματος, των μορφών και των υλικών, ενώ, άλλοτε, στο εργαστήριό του, ανακαλεί και συνθέτει εικόνες, όπως αυτές αναδύονται από τη μνήμη και τη νοσταλγία, προσθέτοντας τη δική του αφήγηση πάνω στο τοπίο. Ανακαλεί μνήμες στον θεατή από τοπία, ενεργοποιεί συναισθήματα και τον οδηγεί στο να σκεφτεί και αυτός με τη σειρά του τη «δωρεά του τοπίου», την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη Φύση και, στη συνέχεια, από τον ίδιο του τον εαυτό. Για αυτό και πολύ εύστοχα, ο Γιάννης Καστρίτσης ανακαλεί τα λόγια του μεγάλου συγγραφέα Ερνστ Μπλοχ, που έλεγε ότι: «Αν υπάρχει ελπίδα, αυτό σημαίνει την πανηγυρική επανένωση με τη Φύση».
Ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Δεν ψάχνω σε πολλούς τόπους, ένας μού είναι αρκετός, όσο πιο πολύ ζω εντός του, τόσο πιο ανεξάντλητος και γενναιόδωρος γίνεται με το πέρασμα του χρόνου».
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, στον οποίο εμπεριέχεται το  κείμενο του συγγραφέα Φώτη Τερζάκη.
Πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, Δεξαμενή - Αθήνα, τηλ.: 210 7213938. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 -  14:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 14:30.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes