Η pop up γκαλερί Fresh Eggs του Βερολίνου μεταφέρεται στην Αθήνα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο ιστορικός κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101) φιλοξενεί την pop up γκαλερί Fresh Eggs του Βερολίνου, που, για τρεις εβδομάδες, μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα, όπου ο αεικίνητος γκαλερίστας, συλλέκτης και εικαστικός Στέφαν Σρερ παρουσιάζει τρεις εκθέσεις, που απαρτίζουν έργα της σημαντικής σε αξία συλλογής του.
Ανάγκη για προσιτό χώρο πειραματισμού και παρουσίασης
Τα αστρονομικά ενοίκια σε πολλές μητροπολιτικές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής προκάλεσαν το φαινόμενο των pop up γκαλερί, δηλαδή της εγκατάστασης και παρουσίασης εκθέσεων τέχνης μέσα σε ετερόκλητους χώρους με εντελώς διαφορετικές αρχικές χρήσεις. Ό,τι ξεκίνησε ως ανάγκη για προσιτό χώρο πειραματισμού και παρουσίασης μη εμπορικών εκθέσεων έγινε - στη συνέχεια, καθώς οδεύουμε στο τέλος της δεκαετίας του 2010 - μία νέα μόδα. Σήμερα, ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης και του ντιζάιν, επιλέγουν το pop up, τον εφήμερο χώρο παρουσίασης που εκφράζει τόσο τη σύγχρονη κινητικότητα (κεφαλαίου, πληθυσμών, κουλτούρας), όσο και τη μαεστρία των αουτσάιντερς ή των οφ Μπρόντγουεϊ να μπουν στο παιχνίδι και να βγουν κερδισμένοι.
Συνεχώς σε κίνηση μεταξύ χωρών και ηπείρων, ο Στέφαν Σρερ ήρθε στην Αθήνα, μαγεύτηκε από αυτήν, και αποζητά την επικοινωνία με το κοινό, αλλά και τη γνωριμία με την εγχώρια σκηνή της τέχνης. Με την παρουσίαση των τριών αυτών εκθέσεων στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν, προσφέρει άμεση πρόσβαση στο αθηναϊκό κοινό, καταργώντας τον ιδρυματισμό και τη σοβαροφάνεια, από τα οποία πάσχει η ελληνική σκηνή της τέχνης. Ο Σρερ θα παρίσταται καθημερινά και θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού τις ώρες λειτουργίας του κινηματογράφου.
Η πρώτη έκθεση με έργα της φωτογράφου Ίλζε Ρούπερτ, με τίτλο «I love chaos», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις  8.30 το βράδυ, παρουσία της καλλιτέχνιδας, και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου, αναφέρεται στην πανκ σκηνή του Βερολίνου της δεκαετίας του ’80. Η διχασμένη πόλη με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, τα οποία κατέλαβε η γενιά «No future», έλκυσε, ως παγκόσμιος μαγνήτης της μουσικής, κινηματογραφικής και εικαστικής αβαν γκαρντ, τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της εποχής και ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα - κατόπιν - ονόματα του χώρου, όπως οι Νίνα Χάγκεν, Τζιμ Τζάρμους, Ντένις Χόπερ και άλλοι. Η έκθεση αποτελεί μία γλαφυρή και αντισυμβατική απεικόνιση της σκηνής του δυτικού και του ανατολικού Βερολίνου και φιλοδοξεί να θέσει το ερώτημα: «Είναι, στα αλήθεια, η Αθήνα το Νέο Βερολίνο;».
Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου. Η έκθεση παρουσιάζει σατιρικές, πολιτικές και ερωτικές εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων, που, με τη σειρά τους, φωτίζουν την αισθητική και την καλλιέργεια της μεσαίας τάξης του Μεξικό, που, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, συνεχίζει να στηρίζει την τέχνη σε μία από τις πιο δημιουργικές, λαοπρόβλητες και προσιτές μορφές της, όπως είναι η χαρακτική. Τα 100 έργα της έκθεσης, τα οποία ο Στέφαν Σρερ απέκτησε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στο Μεξικό, αποτελούν ένα μοναδικό μείγμα δυτικότροπου και ινδιάνικου εικαστικού ιδιώματος, χωρίς, ωστόσο, να πέφτουν στην παγίδα του φολκλόρ.
Η τρίτη έκθεση, με τίτλο «Ο μεγάλος πόλεμος», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου, αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη γενιά εκείνη των Γερμανών καλλιτεχνών, που, αρχικά, πίστεψαν στις σειρήνες της εθνικής ολοκλήρωσης μέσω ενός επιθετικού επεκτατισμού και, συχνά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Αυτή η γενιά, στη συνέχεια, θα καταστεί μαχητικός αντίπαλος του γερμανικού φασισμού και θα σηματοδοτήσει με την πρώτη «Ντοκουμέντα», μετά τον πόλεμο, την αμετάκλητη στροφή του γερμανικού πνεύματος στις αξίες της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ενότητας.
Για πρώτη φορά, το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά - εκτός μουσειακών παρουσιάσεων - έργα γιγάντων του 20ού αιώνα: Κέτε Κόλβιτς, Γκέοργκ Γκρος, Ότο Ντιξ, Γκέρχαρντ Μαρκς, Ερνστ Μπάρλαχ κ.ά. Η σημαντική αυτή έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει την υψηλή τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό, αλλά και να πυροδοτήσει μία συζήτηση σχετικά με τα αίτια που μετέτρεψαν την Ευρώπη σε ένα απέραντο σφαγείο μεταξύ 1914 – ’18, αίτια, τα οποία - κατά πολλούς - παραμένουν ακόμα σε ύπνωση.
Πληροφορίες
Κινηματογράφος Τριανόν: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 - Αθήνα (μετρό Βικτώρια), τηλ.: 210 8215469.


Δεν υπάρχουν σχόλια

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» || εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής», το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού Γουίλιαμ Μέλβιν Κέλι (1937–2017), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετα...