ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ομαδική έκθεση «Οι Ναΐφ» στην γκαλερί Σκουφά

Ένα ευφραδές πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ιστορική, λαογραφική και σύγχρονη αισθητική αξία συνθέτει μια σπάνια συνύπαρξη σημαντικών παλαιών και σύγχρονων έργων Ναΐφ τέχνης, στην ομαδική έκθεση, με τίτλο «Οι Ναΐφ», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Σκουφά, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου, έχει σκοπό να προσκαλέσει τον θεατή σε ένα ευφραντικό αυτοσχέδιο ταξίδι συμβάντων και χρωμάτων, αλλά, ταυτόχρονα, να επισημάνει την ιστορική και καλλιτεχνική αξία ενός διαχρονικού και παγκόσμιου εικαστικού ρεύματος, που περιλαμβάνει πολύτιμους εκπροσώπους και στην Ελλάδα.
Σε επιμέλεια της Ελένης Καλλιγά και της Ίριδος Κρητικού, στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί ιστορικοί, αλλά και σύγχρονοι Έλληνες εκπρόσωποι της Ναΐφ τέχνης, άλλοι αυτοδίδακτοι, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχοι, και άλλοι με σημαντική καλλιτεχνική παιδεία και πορεία, οι οποίοι επέλεξαν την πηγαία αυτήν έκφραση και γραφή για το σύνολο ή μέρος του εικαστικού τους έργου.
Τα έργα της έκθεσης εστιάζουν στην ελληνική ιστορία, τη μυθολογία, το θέατρο σκιών και το παντοδύναμο σύμπαν του Καραγκιόζη, και, ακόμη, στην παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: μυθολογικές σκηνές και ελληνικές περιπέτειες ανδρείας, πανηγύρια στην ύπαιθρο και γεωργικές ασχολίες, πορτραίτα, ρομαντικές αστικές μνήμες, ειδυλλιακά εξοχικά και θαλασσινά τοπία, αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα.
Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα των παλαιοτέρων: Θεόφιλου, Πέτρου Κάτσα, Μποστ, Μαρίας Πωπ, Σικελιώτη, Σωτήρη και Ευγένιου Σπαθάρη, Χαρίδημου, Ίριδας Χαραμή, Έρσης Χατζημιχάλη και Νίκου Χριστόπουλου.
Με σύγχρονα έργα τους συμμετέχουν οι: Γιάννης Αμοργιανός, Νίκη Ελευθεριάδη, Σοφία Καλογεροπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Καίτη Μαυρομάτη, Θανάσης Μπακογιώργος, Ρούλη Μπούα, Ιωάννα Ξέρα, Γιάννης Παπαδόπουλος και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Επίσης, παρουσιάζονται παλαιά λίθινα και κεραμικά έργα των αδελφών Σκλάβαινα και της Ήρας Τριανταφυλλίδη.

Πληροφορίες
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025 και 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 - 15:30 και 17:30 - 21:00.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes