ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Η συλλογή έργων τέχνης του "Λευκού Δούκα" στη δημοσιότητα

Η προσωπική συλλογή έργων τέχνης του David Bowie θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά σε μια σημαντική 10ήμερη έκθεση και δημοπρασία στον Οίκο Sothebys στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστούν σημαντικοί πίνακες δασκάλων του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των BasquiatHirst και Auerbach.
Μουσικός, ηθοποιός, ίνδαλμα, ο David Bowie υπήρξε για σχεδόν 50 χρόνια ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και σεβαστούς καλλιτέχνες στον κόσμο, με την επιρροή του να ξεπερνάει τη μουσική και να διαμορφώνει την ευρύτερη κουλτούρα της εποχής μας. Η ζωή του όμως ως συλλέκτης τέχνης ήταν κάτι που το κρατούσε, σχεδόν, κρυφό από το κοινό. Και τώρα, για πρώτη φορά, αυτή η ελάχιστα γνωστή πλευρά του Bowie θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά.
«Η Τέχνη ήταν σοβαρά το μόνο πράγμα που ήθελα ποτέ να έχω. Υπήρξε πάντα για μένα μια σταθερή τροφή. Τη χρησιμοποιώ»
Τον προσεχή Νοέμβριο, ο Οίκος δημοπρασιών Sothebys θα διοργανώσει την Bowie/Collector - μια δημοπρασία σε τρία μέρη που συμπεριλαμβάνει  περίπου 400 αντικειμένα από την προσωπική συλλογή του David Bowie. Η συνολική εκτίμηση της συλλογής ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια λίρες.

Στην καρδιά της δημοπρασίας θα βρίσκεται η συλλογή του με Μοντέρνα και Σύγχρονη Βρετανική Τέχνη – ένα πλούσιο σύνολο με πάνω από 200 έργα μερικών από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα όπως οι Henry MooreGraham SutherlandFrank Auerbach και Damien Hirst.

Το διάσημο ανήσυχο πνεύμα του Bowie τον οδήγησε επίσης στην Outsider Art, στον Σουρεαλισμό, στη Σύγχρονη Αφρικανική Τέχνη καθώς και στη δουλειά του εκκεντρικού Ιταλού σχεδιαστή Ettore Sottsass και το Memphis group. Αυτή είναι μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε με πολύ σεβασμό, όχι βάσει της φήμης αλλά της υψηλής, πνευματικής ανταπόκρισης του Bowie στο ξεχωριστό όραμα και στα ξεχωριστά έργα συγκεκριμένων καλλιτεχνών.
Από την 1η  έως τις 10 Νοεμβρίου, η προσωπική συλλογή του Bowie θα εκτίθεται στις γκαλερί του Οίκου Sothebys στη New Bond Street του Λονδίνου, προσφέροντας στους θαυμαστές, ιστορικούς τέχνης και συλλέκτες, μία μοναδική ευκαιρία να «βυθιστούν» στην τέχνη και τα αντικείμενα που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του κόσμου του.

Η έκθεση «ορόσημο» του Νοεμβρίου αποτελείται από μία σειρά previews σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με μία έκθεση τριών εβδομάδων, με επιλεγμένα έργα, στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν περισσότερες εκθέσεις στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.  Ο κατάλογος της δημοπρασίας  θα είναι διαθέσιμος στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της περιουσίας του David Bowie, δήλωσε σχετικά: «Η συλλογή έργων τέχνης του David, είναι αποτέλεσμα προσωπικού ενδιαφέροντος και πάθους. Πάντα αναζητούσε και ενθάρρυνε τον δανεισμό των έργων και απολάμβανε να μοιράζεται τα έργα της συλλογής του.


Παρόλο που η οικογένειά του διαθέτει συγκεκριμένα έργα ιδιαίτερης αξίας, έχει έρθει η ώρα να δώσουν και σε άλλους τη δυνατότητα να εκτιμήσουν - και να αποκτήσουν - την τέχνη και τα αντικείμενα που ο ίδιος λάτρεψε τόσο».

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes