ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

«Περιπλανήσεις της φαντασίας» στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ»

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 (στις 6:30μ.μ.) στο  Πολιτιστικό Κέντρο  «ΜΕΛΙΝΑ» τοu Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66A & Θεσσαλονίκης, Θησείο - 1ος όροφος) εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση του Γιώργου Τόλη, με τίτλο «Περιπλανήσεις της φαντασίας».

Ο Γιώργος Τόλης γεννήθηκε το 1954 στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε καθηγητή τον γλύπτη και ζωγράφο Παύλο Βρέλλη. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με μακρές παραμονές στην Κούβα, τον Καναδά και τη Ρωσία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Μόσχας και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο κ.ά.). Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Μουσείο Μόσχας και Πολιτισμού των Εθνών με τίτλο «Οι μύθοι μου, η ζωή μου, τα όνειρά μου» (2021) και έναν χρόνο αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη ατομική έκθεση, με τίτλο «Ένα βήμα πέρα από τη Φαντασία», στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων (2022).

 Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Μινώταυροι και Σάτυροι, Κάρμεν και Αρχάγγελοι, Μήδεια και Αρλεκίνοι, Σύμπαν και Κβαντική συνθέτουν το εικαστικό περιβάλλον του έργου μου, όπου ξεχειλίζουν έντονα χρώματα, αμέτρητα σχήματα, πρόσωπα και γραμμές. Ζωγραφίζω εικόνες, μορφές, τα βιώματά μου, τις εμπειρίες των περιπλανήσεών μου σαν Οδυσσέας, αποζητώντας τον ψυχικό τόνο που απαιτεί η ψυχή μου και η φαντασία μου. Από μικρός πορεύομαι μοναχικά, είμαι αυτόφωτος. Μου αρέσει να αλητεύω σε παράξενα μονοπάτια της τέχνης, το αποτέλεσμα της οποίας καταθέτω ως πρόσφορο αγάπης στη ζωγραφική.» 

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χαρακτηρίζει τον George Tolis ως «το ζωγράφο του αφιλτράριστου, του μυστηριακού και της πολυπολιτισμικότητας» και τη ζωγραφική του «ένα δυναμικό κοκτέιλ γκράφιτι, αφαίρεσης, τέχνης του δρόμου, ιστορίας της τέχνης και της παγκόσμιας κουλτούρας που αντανακλά τη φρενήρη ενέργεια της σύγχρονης ζωής..»

 Όπως σημειώνει «..η ζωγραφική του George Tolis δεν είναι συμβατική. Όνειρα, σύμβολα, ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις προτρέπουν το θεατή σε διαρκή εξερεύνηση, σ‘ ένα διαφορετικό και πολύ απαιτητικό ταξίδι γνώσης, εξομολόγησης και τελικά, αυτογνωσίας! Είτε ζωγραφίζει με λάδι ή με νερομπογιές στο μουσαμά ή στο χαρτί, είτε δίνει μορφή σε ακανόνιστες κοτρόνες, η τέχνη του George Tolis δίνει μια άλλη προοπτική στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: αντι-ακαδημαϊκή, ωμή και άμεση, εκφραστική, πολύπλοκη και πολυπολιτισμική, διεθνή και βαθιά ανθρώπινη. Μια ζωγραφική που πατά στην ελληνική κουλτούρα και την ίδια στιγμή συγκεφαλαιώνει τον πολιτισμικό πλούτο των λαών για να υφάνει μια ζωντανή και πάλλουσα αφήγηση που απηχεί την παγκόσμια συλλογική εμπειρία.»

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γιώργος Τόλης,  Περιπλανήσεις της φαντασίας, ατομική έκθεση 

Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων, 

Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο - 1ος όροφος 

(Παλαιό Πιλοποιείο, στάση Μετρό Κεραμικός ή Θησείο)


 Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 (στις 6:30μ.μ.) 

Ο κ. Κωνσταντίνος Βρέλλης, Συνδιευθυντής του Μουσείου  Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Παν. Βρέλλη, θα προλογίσει την έκθεση.


Ιστοσελίδα Γεωργίου Τόλη: www.tolis-art.com

 Mail: george.tolis54@gmail.com 

 Διάρκεια από Παρασκευή 1 Μαρτίου έως Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024.


 Ώρες λειτουργίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: 

Τρίτη με Παρασκευή από 11π.μ. έως 7 μ.μ. και 

Σάββατο & Κυριακή 10 π.μ. έως 3μ.μ.


Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes