Ομαδική έκθεση «Έρως Ήρως», στον «Ελληνικό Κόσμο»

Διακεκριμένοι και ανερχόμενοι εικαστικοί συνεργάστηκαν, δημιουργώντας νέα έργα ή προτείνοντας παλαιότερα από την προσωπική τους ή άλλες συλλογές, για να παρουσιάσουν την ομαδική έκθεση «Έρως Ήρως», η οποία δανείστηκε τον τίτλο της από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Υλοποίηση μιας ιδέας που γεννήθηκε ένα βράδυ γιορτής στην Αθήνα, η έκθεση, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου στην Κρήτη, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο συνεργασιών.
Ως ένα εικαστικό παζλ με θέμα τον έρωτα, η έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας κυκλοφορεί κατάλογος, σχεδιασμένος από τον Ανδρέα Γεωργιάδη, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα.
Με αυτή την έκθεση, ο «Ελληνικός Κόσμος» αναδεικνύει τον ζωτικό και δημιουργικό ρόλο που του αντιστοιχεί, στο πλέγμα των εικαστικών φορέων της πόλης, φιλοδοξώντας να αποτελέσει  ένα νέο κύτταρο διαλόγου, στοχασμού και δημιουργικής έκφρασης πάνω σε θέματα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης του καιρού µας.
Το ζωοποιό στοιχείο που ενεργοποιεί και παιδεύει την πλάση
Παρά τον τίτλο της, το θέμα της έκθεσης δεν είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης και ο αφηγηματικός κόσμος του, αλλά, κυρίως, η χαρά και η αγωνία, η λαχτάρα και η καταβύθιση του ανθρώπου εντός της ερωτικής συνθήκης.
Η πρώτη ύλη της έκθεσης είναι ο έρως - ήρως, ο ηρωικός έρωτας που θριαμβεύει και, μαζί, αφανίζει τους ανθρώπους, το ζωοποιό αυτό στοιχείο που ενεργοποιεί και παιδεύει την πλάση, ο πλατωνικός και ο βέβηλος, ο απολλώνιος και ο διονυσιακός, ο απαγορευμένος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο σκοτεινός έρωτας του Τριστάνου και της Ιζόλδης, ο νικητής έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και ο απελπισμένος έρωτας του Μιμίκου και της Μαίρης, ο έρωτας των αθάνατων ζευγαριών στην όπερα και ο έρωτας στα χρόνια της πανούκλας, ο έρωτας των ποιητών και ο τσαρουχικός έρως της ζωγραφικής, το ερωτικό πάσχον σώμα και ο ναρκισσιστικός έρωτας.
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αχιλλέως, Χριστίνα Ακτίδη, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σαββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Δημητράκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης,
Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Έφη Μάνου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Αντώνης Τιτάκης, Αντώνης Τσακίρης, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Πληροφορίες
«Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540000. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 09:00 - 13:30, Παρασκευή: 09:00 - 20:00, Σάββατο: 11:00 - 16:00, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Δευτέρα: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 3 ευρώ. Τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έχουν δωρεάν είσοδο με την επίδειξη της κάρτας μέλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» || εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής», το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού Γουίλιαμ Μέλβιν Κέλι (1937–2017), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετα...