ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη στον χώρο «ΣΤΟart KΟΡΑΗ»

Στον ίλιγγο της ταχύτητας επιχειρεί να μας παρασύρει η εικαστικός Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, στην ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Restless speed», η οποία παρουσιάζεται στον πολυδιάστατο χώρο τέχνης «ΣΤΟart KΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου 2017.
Μετά την παρουσίαση της έκθεσης «Αrt in movement», στο Μιλάνο και το ιστορικό Palazzo Giureconsulti, τον περασμένο Νοέμβριο, με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής, η έκθεση «Restless speed» αποτελεί φυσική συνέχεια της έκθεσης έργων Φόρμουλα 1 της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη.
Η ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος Μαργαρίτα Δρίλλια σημειώνει για την έκθεση: «Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη συνδέει συνειρμικά την αισθητή έννοια της ταχύτητας με τη σταθερή και αμετάβλητη ανάγκη για ελευθερία, που της επιβάλλει η φύση της. Το αίσθημα έλλειψης κάθε περιορισμού και ανεμπόδιστης αδέσμευτης εξωτερίκευσης φανερώνεται στο μέγιστο στα έργα της Φόρμουλα 1, φορτωμένα με το ασυμβίβαστο πάθος και το κύριο εκφραστικό μέσο της Μίνας: τον ιδιαίτερο, αυτοδύναμο και χαρακτηριστικό τρόπο χρήσης των χρωμάτων.
Η ζωγράφος ξεκίνησε να αποτυπώνει στον καμβά της το ερέθισμα, που της προκαλεί το αντικείμενο “αυτοκίνητο” και όσα εκπορεύονται από τη φόρμα του, την κίνηση και την ταχύτητά του, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η θεματική των αγωνιστικών αυτοκινήτων - σχεδιαστικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων - πέρα από το ό,τι αποδεικνύει τη στενή σχέση της με το σύγχρονο περιβάλλον, της δίνει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει τόσο το οπτικό, όσο και το ακουστικό νεύρο, καθώς ο θεατής “ακούει με τα μάτια” τον εκκωφαντικό ήχο της μηχανής και τη θηριώδη τριβή του ελαστικού στην άσφαλτο. Και στην αφετηρία, το θέμα τής προσφέρει το μέσο να αποτυπώσει τη θέαση της “αθέατης” έντονης και επίπονης προσπάθειας του αγώνα ταχύτητας και επικράτησης, όχι επί των άλλων - στη συγκεκριμένη, οδηγών,  αλλά επί του χρόνου.
Η Μίνα καταφέρνει να ενώσει σε μία συνέχεια τις τρεις διαστάσεις του χώρου: το πλάτος και το ύψος που ορίζονται από την επιφάνεια του καμβά της και το μήκος ή, αλλιώς, βάθος που δημιουργεί η πινελιά της, με τη διάσταση του χρόνου (η ταχύτητα ορίζεται από το διάστημα, που διανύει ένα σώμα στη μονάδα χρόνου), δημιουργώντας, τελικά, πολύπτυχα έργα που εκτείνονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τη διάρκεια».
Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με Καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη (1976 - 1981). Πήρε το πτυχίο της με έπαινο και, το 1981, με υποτροφία του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, από όπου πήρε το διδακτορικό της, το 1986. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε διάφορα κτήρια και εταιρείες και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες
«ΣΤΟart KΟΡΑΗ»: Στοά Κοραή 4 (εντός της στοάς) - Αθήνα, τηλ.: 210 3252352. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 20:00.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes