Ομαδική έκθεση στην Evripides Art Gallery

Η Evripides Art Gallery, συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης και ενθάρρυνσης νέων καλλιτεχνών καθώς και ανάδειξης καινούργιων συνεργατών, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση πέντε νέων εικαστικών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), η οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού έως την 1η Δεκεμβρίου [Ηρακλείτου 10 & Σκουφά - Κολωνάκι, Αθήνα].
Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους από την ΑΣΚΤ, ο Γιώργος Αρμακόλλας, ο Γιάννης Ευθυμίου, η Έλενα Κυρκιλή, ο Διονύσης Παππάς και η Μαλβίνα Τσιώρα μάς συστήνονται, παρουσιάζοντας την δική τους εκδοχή στις σύγχρονες εικαστικές τάσεις και μας καλούν να ανακαλύψουμε τη δουλειά τους.
Ο κύκλος των σχεδίων που παρουσιάζει ο Γιώργος Αρμακόλλας έχει ως αφετηρία δυο συγγράμματα: το βιβλίο του Italo Calvino «Αόρατες Πόλεις» και αυτό της Marguerite Yourcenar «Διηγήματα της Ανατολής». Αυτόν τον κύκλο συμπληρώνουν ζωγραφικά έργα, τα οποία συγκροτούν ένα κοινό, ως προς τη μορφή και το περιεχόμενό τους, σύνολο.
Ο Γιάννης Ευθυμίου υπογραμμίζει ότι η ύλη και ο τρόπος διαχείρισής της είναι η  ουσία του σχεδίου του, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η προσωπική του γραφή και η προσπάθεια να εμπλουτίσει τον πλαστικό του λόγο. «Ο μεγάλος όγκος υλικού που προκύπτει περιόρισε τη χρωματική μου γκάμα, έτσι ώστε να είναι πιο εμφανής η οξύτητα του σχεδίου μέσα από τη γραφή και τη διαχείριση της ύλης» υποστηρίζει.
Η Έλενα Κυρκιλή, μέσα από συνεχή πειραματισμό, αναζητεί σχέσεις νοητικές και υλικές, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα υλικά, που συνομιλούν λειτουργικά και εικαστικά.  Σημειώνει: «Στα έργα μου, αναζητώ να βρω, τι υπάρχει πέρα από το δεδομένο νόημα και προτείνω έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης. Για τον λόγο αυτό, τα έργα μου δεν διαθέτουν ποτέ προσχέδιο. Τείνω να αντιμετωπίζω κάθε μου δουλειά ως ζώντα οργανισμό, που διαμορφώνει τον δικό του χαρακτήρα κατά την πορεία εξέλιξής του».
Ο Διονύσης Παππάς τονίζει, ότι η δουλειά του, είναι κυρίως ανθρωποκεντρική. «Με απασχολούν ιδιαίτερα ζητήματα διάπλασης της ατομικής μας ταυτότητας. Παρακολουθώ τη διαδικασία της διαμόρφωσης της εικόνας μας στον χώρο, τη ρευστότητα της μορφής, τις μεταμορφώσεις του ανθρώπου αλλά και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας στην αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας», υπογραμμίζει. 
Η Μαλβίνα Τσιώρα, αναφερόμενη στα έργα της, σημειώνει τις επιρροές από τα ποιήματα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και ειδικότερα την όγδοη από τις «Ελεγείες του Ντουίνο», που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα σχέδιά της, κάνοντας λόγο για «το τίμημα ενός πολιτισμού, όπου οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διαφορετικές περιόδους της ζωής του ανθρώπου έχουν υποχωρήσει».
Από την πλευρά της, η Νάσια Ευριπίδου, η οποία και ξεχώρισε τους πέντε νέους εικαστικούς σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή διέκρινα το ταλέντο, τη διεισδυτική ματιά, αλλά και την επιθυμία τους να αποδώσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, με μια διαφορετική -συχνά ανατρεπτική- γραφή. Καθένας τους, έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να μετουσιώνει τις  ιδέες του σε εικαστική πράξη. Οι θεματικές τους ποικίλουν, όπως και οι τεχνικές και ο τρόπος έκφρασής τους. Ωστόσο, οι ανθρώπινες σχέσεις, η σύγκρουση του παλαιού με το νέο αποτελούν αναμφίβολα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους πέντε αυτούς πολλά υποσχόμενους νέους εικαστικούς. Εξάλλου, η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια, ενός εκ των βασικών στόχων ίδρυσης της Evripides Art Gallery, που αφορά την προβολή και στήριξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και την ανάδειξη νέων συνεργασιών».

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.
Σκουφά και Ηρακλείτου, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τζορτζ Κλούνεϊ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσεται με νέα παρέμβασή του ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Η παρέμβαση του 59χρονου Αμερικανού ηθοποιού α...