Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη, στο Radisson Blu Park Hotel

Δίνοντας το δικό της στίγμα στην εξερεύνηση του τοπίου και, πιο συγκεκριμένα, της φύσης, η οποία συνιστά και το επίκεντρο της έρευνας και θεματολογίας της, η εικαστικός Χρύσα Βέργη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Μικροί παράδεισοι (2000 - 2015)», που παρουσιάζεται στο Radisson Blu Park Hotel (λεωφ. Αλεξάνδρας 10), έως τις 31 Ιουλίου.
Ως μία από τις δυναμικότερες γυναικείες παρουσίες στη σύγχρονη νεοελληνική ζωγραφική, η Χρύσα Βέργη ακολουθεί μια καθαρά προσωπική γραφή με μεγάλη άνεση στη σύνθεση και χαρακτηριστικό αισθητικό ύφος. Ξερά φυλλώματα, κατόψεις εδάφους, λίμνες και ποτάμια με άλλοτε ευδιάκριτο το βάθος τους και άλλοτε υπαινικτικό, αντανακλάσεις του ουρανού, των δένδρων και, σπανίως, κάποιων φιγούρων μέσα στο υγρό στοιχείο, συνθέτουν επεισόδια από μικρές ιστορίες με αφηγηματικούς συμβολιστικούς υπαινιγμούς και διακοσμητικές τάσεις. Εκφράζεται εικαστικά με λάδια και ακρυλικά σε εναλλαγή, χρωματίζει με νέους τόνους και συναίσθημα τα τοπία της και μεταφέρει στον καμβά την εκφραστική δύναμη του χρώματος, συνταιριάζοντας ρεαλιστικά, ιμπρεσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία ταυτόχρονα.
Στη συγκεκριμένη έκθεση, η ζωγραφική της, απαλλαγμένη από την τυπική αναπαράσταση που είχαμε συνηθίσει σε παλαιότερη δουλειά της και με γραφή σχεδόν αφαιρετική, κάνει ένα είδος action painting και φέρνει στην επιφάνεια του καμβά μια έμμεση αναταραχή γεμάτη κίνηση και ρυθμό. Ζωγραφίζει σχεδόν με όλο της το σώμα, σχεδόν σαν να χόρευε, και ακολουθεί έναν δικό της τρόπο δουλειάς, χωρίς πολλές προετοιμασίες και αναστολές.
Συχνά, τοποθετεί τους τεράστιους καμβάδες της στο έδαφος, όπως έκανε ο Jackson Pollock, και χρησιμοποιώντας ένα είδος dripping technique χτίζει τη ζωγραφική της επιφάνεια, άλλοτε με γαιώδη και άλλοτε με ψυχρά χρώματα. Η διαδικασία αυτή γίνεται σταδιακά, δουλεύοντας τα έργα της άλλοτε προσθετικά και άλλοτε αφαιρετικά, επαναπροσδιορίζοντας την εικόνα ανάμεσα στην εξαφάνιση και την επανεμφάνισή της.
Δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, ένα συμπαγές μωσαϊκό χρωμάτων - σε όλες τις διαβαθμίσεις του πράσινου που μεταβάλλεται σταδιακά σε κιτρινωπό - μέσω μιας χειρονομιακής αφαίρεσης, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένη σύνθεση, με έλεγχο του τυχαίου.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Αθανασίου σημειώνει: «…Ο ιδιότυπος υπαιθρισμός της Βέργη, με την ατμοσφαιρική προοπτική που σβήνει τα περιγράμματα προς το βάθος και προσδιορίζει τον χώρο, αλλά και το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, γίνονται τα εκφραστικά της μέσα, για να μεταφέρει στα έργα της την πνοή της φύσης και το νέο φως, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ατμοσφαιρικό στοιχείο και στην εσωτερικότητα - ψυχή του χρώματος.
Εξαρτά τον χρωματικό τόνο από την ένταση του φωτός και, με σχεδιαστική ελευθερία, χρωματική ευαισθησία και θέαση από ψηλά (birds eye view), δίχως εγκεφαλικές διεργασίες, αποδίδει την φωτεινή εντύπωση της στιγμής, αλλά και τις σπάνιες ατμοσφαιρικές όψεις που σχηματίζονται στους μικρούς της παραδείσους.
Η Χρύσα Βέργη, έχοντας αφομοιώσει διδάγματα από πρωτοποριακούς κύκλους ζωγράφων, κινείται μεταξύ παραστατικής γραφής και αφαίρεσης, ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας και μας γοητεύει με μουσικές αρμονίες που αντιλαμβάνεται το μάτι στη φύση…».
Πληροφορίες

Radisson Blu Park Hotel: λεωφ. Αλεξάνδρας 10 - Αθήνα, τηλ.: 210 8894500.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακρόπολη : Μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα

Πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από τ...