ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

«Σειριακά πρόσωπα» του Βασίλη Αντωνάκου, στην γκαλερί Kapopoulos

Με την τέχνη να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει τον εαυτό του ακόμη και τότε που ήταν παιδί, ο εικαστικός Βασίλης Αντωνάκος, κυρίως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης με ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη σκηνογραφία, παρουσιάζει μια νέα σειρά από τολμηρά πορτρέτα, στην ατομική του έκθεση, με τίτλο «Σειριακά πρόσωπα - Serial faces».
Η έκθεση παρουσιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos, στο Golden Hall στο Μαρούσι (λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη), και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Σε αυτά του τα έργα, ο Βασίλης Αντωνάκος εστιάζει στα πρόσωπα, αποδίδοντάς τα με έντονα χρώματα, διαπεραστικά βλέμματα, αιχμηρές γραμμές και μαλλιά που δημιουργούν ατίθασα περιγράμματα. Όλα τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην τελική αίσθηση: χείλη ελαφρά ανοιχτά σε στόματα που μιλούν ενώ μένουν σιωπηλά, μύτες και φρύδια στιβαρά σχεδιασμένα, ματιές γεμάτες από αυτό που αντικρίζουν, το οποίο μεταφέρουν καθρεφτίζοντάς το. Ακόμα και όταν το περιβάλλον δεν υπάρχει, ο θεατής μπορεί να το προσθέσει με τη φαντασία του. Ο καλλιτέχνης καταφέρνει να αποδώσει το αίσθημα, την προσμονή, την αναζήτηση, τη μοναξιά, την προσδοκία, τον πόθο, τη θωπεία, τον έρωτα.
Καθαρά ανθρωποκεντρική η ζωγραφική του, με μια διάθεση ανακάλυψης και αποκάλυψης του εσώτερου εαυτού, μοιάζει να θέλει να περάσει κάτω από την επιφάνεια και να φτάσει στην ψυχή του προσώπου. Τα μοναχικά του πορτρέτα εκφράζουν τις δικές του εσωτερικές μάχες, εκρήξεις και επαναστάσεις. Μια συνάντηση με τον εαυτό και πέρα από αυτόν, σε μια αέναη προσπάθεια πλήρωσης του κενού στη συνάντησή μας με τους άλλους.
Η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού, γράφει, μεταξύ άλλων, στο σημείωμά της στον κατάλογο της έκθεσης: «Τα πρόσωπα του Βασίλη Αντωνάκου, που άλλοτε κλαίνε κι άλλοτε πονούν, που άλλοτε οργίζονται κι άλλοτε απειλούν, που άλλοτε γελούν κι άλλοτε ερωτεύονται, δεν ανήκουν στα όνειρα, αλλά στο καθημερινό ενσυνείδητο σύμπαν του νέου ζωγράφου. Το σύμπαν αυτό ζητεί επιτακτικά να εκφραστεί μέσω του εξαντλητικού σχεδίου και του φωτός, μέσω του δυναμικού όγκου και του ηχηρού χρώματος, αντιμετωπίζοντας ως ανεξάντλητο πεδίο ελευθερίας τη μεγάλη κλίμακα και ως πρόκληση του καμβά όχι τόσο τη δυνατότητα και την επιθυμία της διάκρισης του φύλου, της προέλευσης, της εθνότητας ή της ηλικίας των βασικών ανθρώπινων συστατικών του, αλλά, κυρίως, τη στιγμιαία τους εκφορά, την εκμυστήρευση και τις εντάσεις της συναισθηματικής συνθήκης τους».

Πληροφορίες

Γκαλερί Kapopoulos: λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη - Μαρούσι, τηλ.: 210 6833048. 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 21.00, Σάββατο: 10.00 - 20.00.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes