Η Έκθεση «Το παιχνίδι, το “Φιδάκι”» του Τάσου Μαντζαβίνου, στην γκαλερί Σκουφά

Μέσα από ένα κλασικό παιχνίδι, ο εικαστικός Τάσος Μαντζαβίνος επιχειρεί μια εσωτερική αναζήτηση, στην ατομική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Το παιχνίδι, το “Φιδάκι”», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4 - Κολωνάκι), την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.
Στα ζωγραφικά έργα και τις κατασκευές των δύο τελευταίων χρόνων, ο θεατής συναντά τις θεματικές εμμονές του σημαντικού δημιουργού Τάσου Μαντζαβίνου: καράβια, κάστρα, ναοί, φλάμπουρα, καβαλάρηδες, σκύλοι, δράκοι και δρακόφιδα προβάλλουν γύρω από τη μορφή του ζωγράφου ή απηχούν όψεις του ψυχισμού του.
Η αποδοχή της μοναξιάς και η πρόσληψή της ως άλλη, μυστική δύναμη επικοινωνίας είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του. Αυτήν τη φορά, ο ζωγράφος «διασκεδάζει» τη μοναξιά μέσα από το παιχνίδι. Στα έντονα χρώματα της φτερωτής που κινείται με τη φορά του ανέμου και συμβολίζει τη χαρά της, αντιπαρατάσσει το μαύρο του ασκητή. «Ο ζωγράφος έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ασκητή. Είναι σαν αυτός να θέλει να πειθαρχήσει στις σειρήνες. Βιώνει αυτή την αντίφαση, και είναι φορές που θα πρέπει να απαρνιέται την ίδια τη ζωή» λέει ο καλλιτέχνης.
Μέσα από την αγάπη του για τα λαϊκά υφαντά, ο Τάσος Μαντζαβίνος, σε αυτή την έκθεση, δείχνει για πρώτη φορά ζωγραφική σε μια σειρά από μετωπικούς, κρεμασμένους από την οροφή καμβάδες, δίνοντάς τους πλέον θέση στον χώρο και όχι απλώς στην επιφάνεια του τοίχου. Όλη η διαδικασία της ζωγραφικής πράξης στο έργο του μοιάζει με άσκηση, που προϋποθέτει την εσωστρέφεια, την ερήμωση. Για να το δείξει αυτό ο ζωγράφος, κάνει αντιπαραβολή με το κλασικό παιχνίδι της νιότης του, το Φιδάκι.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, σημειώνει: «Σκοπός του “παιχνιδιού”, στο “Φιδάκι” του Μαντζαβίνου, είναι να φτάσεις ψηλά, να ανυψωθείς δηλαδή, σε ένα κτίσμα που μοιάζει με ναό: η εκκλησία είναι το “εγώ” του ζωγράφου και η εικαστική του πραγμάτωση έχει τα χαρακτηριστικά τελετουργικού, μιας μύησης».

Πληροφορίες

Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025 και 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 - 15:30 και 17:30 - 21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πέθανε ο διάσημος ράπερ DMX

Ο Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός Ερλ Σίμονς, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα DMX ή Dark Man X, πέθανε, την Παρασκευή, σε ηλικία 50 ετών σε ν...