ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Αναδρομική έκθεση του Αλέκου Αμφιλόχιου στη γκαλερί Genesis

Λίγο πριν το τέλος της εκθεσιακής σεζόν 2016 - 2017, η γκαλερί Genesis πραγματοποιεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Αλέκου Αμφιλόχιου, με τίτλο «My Island», με περισσότερα από 100 έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.
Μιλώντας για τον καλλιτέχνη και την έκθεση, ο Γιώργος Τζάνερης σημειώνει: «Ο Αλέκος. Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους! Είναι ο Αλέκος των πρώτων μπαρ “Φεγγάρι” και “Μύκονος”, που άνοιξε στην Πλάκα τη δεκαετία του ’60. Είναι ο Αλέκος του “Aleko's Island” της δεκαετίας του ’80. Είναι ο Αλέκος, το παιδί του Πειραιά, που, όσο αγαπούσε τη διασκέδαση, άλλο τόσο αγαπούσε τη ζωγραφική.
Αυθόρμητα, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο της μεγάλης αναδρομικής του έκθεσης, σκέφτηκα το “My Island”, εμπνεόμενος από το όνομα του μπαρ που είχε τα τελευταία χρόνια, το “Aleko's Island”: ένα νησί που είχε δημιουργήσει, για να υποδέχεται τον κόσμο που ήθελε να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Θέλησα, έτσι, να αναφερθώ με τη σειρά μου στο δικό του προσωπικό νησί, όπου κατέφευγε, για να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί μέσα από τη ζωγραφική.
Ο Αλέκος Αμφιλόχιος, γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1935, όπως λέει ο ίδιος, και όχι στις 18 Μαΐου, όπως αναγράφεται στην ταυτότητά του, είναι σήμερα 82 χρόνων, ζει κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και ζωγραφίζει ασταμάτητα από παιδί. Ζωγραφίζει πάνω σε ό,τι βρει: ξύλα, χαρτόνια, πλακάκια, υφάσματα, καμβάδες, πιάτα, πόρτες και άλλα υλικά, που θα μας έπαιρνε σελίδες να αναφέρουμε. 
Η ζωγραφική του ανήκει στην κατηγορία τέχνης Ναΐφ - μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο, όσο και στην τεχνική. Η προέλευσή της είναι η γαλλική λέξη “naïve” που σημαίνει “αφελής”. Οι ιστορίες, που αφηγείται ο Αλέκος μέσα από τα έργα του, μόνο αφελείς δεν είναι. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια των ανθρώπων είναι από τα θέματα που τον απασχολούν. Όλα, με φόντο τη θάλασσα ή την αγαπημένη του Ακρόπολη».

Πληροφορίες

Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 - 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes