«Ατίθασα νιάτα» στη Γκαλερί Ευρυπίδη

Ο εικαστικός διάλογος τεσσάρων καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90 -Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος- παρουσιάζεται στη νέα έκθεση με τίτλο «ΑΤΙΘΑΣΑ ΝΙΑΤΑ», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.  

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης και μουσειολόγος  κ.Λουίζα Καραπιδάκη:   «Η συνύπαρξη των έργων των τεσσάρων αυτών καλλιτεχνών με ζωγραφική, σχέδιο, κολλάζ, κατασκευές και μικτές τεχνικές μετατρέπουν τους χώρους της Γκαλερί σε χώρο αφήγησης των σύγχρονων εικαστικών τάσεων - ρευμάτων της τέχνης. Οι εικαστικές δημιουργίες τους αναδεικνύουν τις θεματικές και τις εννοιολογικές τους επιλογές, αποδίδουν τους προβληματισμούς και τη διαλογικότητά τους, προβάλλουν τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εκφράσεις τους αλλά και αποτυπώνουν τις επιρροές και τις αλληλοεπιδράσεις με το σύμπαν της  σύγχρονης τέχνης».

Αναφερόμενη στις πηγές έμπνευσης των τεσσάρων εικαστικών η κα Καραπιδάκη υπογραμμίζει : «οι πηγές της έμπνευσής τους είναι ποικίλες, άλλοτε δηλώνονται με έμφαση, άλλοτε επισημαίνονται με υπαινικτικό τρόπο και ενίοτε φαίνεται να συνδέονται με τα ίχνη της παιδικής μνήμης, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως κρίση ηθικών αξιών, φλέγοντα οικολογικά θέματα, κοινωνική κρίση κλπ. Άλλες πάλι φορές το έργο τους διαπνέεται από την πρωτοποριακή αίσθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτυπώνοντας τις αναζητήσεις, τις ανησυχίες και βέβαια τις σχεδιαστικές εμμονές των δημιουργών».

Eγκαίνια  Έκθεσης : Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.00.
Διάρκεια  Έκθεσης : 16 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου 2016

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης και τους ίδιους τους καλλιτέχνες στις 12.30 μ.μ. τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Σάββατο 25/06/16
Σάββατο 02/07/16
Σάββατο 09/07/16
Σάββατο 16/07/16

Info

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73,
τηλ: 210 36 15 909,fax: 210 36 00 620
www.evripides-art.gr info@evripides-art.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11.00  - 20.30,
Σάββατο: 11.00 -15.00.
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Οι καλλιτέχνες

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη – Ισπανία. (2000-2001). Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis  και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2009). Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις (Gallery Batagianni, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Elika Gallery στην Αθήνα, Tranzit.hu και Erika Deak Gallery στην Βουδαπέστη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΚΜΣΤΘ, Nitra Gallery στην Θεσσαλονίκη)  και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε Ιδρύματα και Ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas, το Goethe- Institute Θεσσαλονίκης κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα. Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο "Errors Allowed" στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.

MΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ
Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. 
Από το 2000 – 2005 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. 
Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη.
  Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Έχει ασχοληθεί επίσης με την Σκηνογραφία και την Χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της Ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία. 
Zει  και εργάζεται στην Αθήνα.


ΜΑΡΤΙΝ ΝΤΟΝΕΦ

Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1979
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπουδές:
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας (2001-2007) με καθηγητές τους Ι.Ψυχοπαίδη και Μ.Σπηλιόπουλο. Παρακολούθησε τα εργαστήρια γλυπτικής και χαρακτικής με τους καθηγητές: Ν. Τρανό και Β.Καζάκο.
Ατομικές εκθέσεις:
2010:  "Samadhi in the city" , K-art, Αθήνα.
Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις:
2015: Kenophobia,CAN Gallery.
2014 : Painting today, Vogiatzoglou Art Space ,curating by Christos Christofis&Eleni Kipreou
2011:
Art-Athina 2011, K-art.
2010:
"Phantasmagoria" K-art, Αθήνα.
"Υστερίες του Λευκού Χαρτιού’’, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια  Χ.Ανδρουλιδάκι, K-art.
Art-Athina 2010, K-art.
2009 : "Είδωλα  Σπασμένου  Καθρέφτη", K-art, Αθήνα.
2008 :  "Πεδίο  Δράσης  Κόρδα 08", 8ο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών, Θεσσαλονίκη.
2007: "Πεδίο  Δράσης  Κόρδα  07", 7ο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών, Θεσσαλονίκη.
2006 : "Διαδρομές",  Έκθεση Νέων Καλλιτεχνών στο πλαίσιο & Idquo; Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & ldquo;, Πάτρα.

                                                                      
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ξεκίνησε σπουδές για Οικονομικά και Δίκαιο  στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στην Grande École  de Commerce  του Poitiers στη Γαλλία. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών  ζωγραφική με τον Γ.Ψυχοπαίδη και τον Μ.Σπηλιόπουλο, γλυπτική με τον Ν.Τρανό καθώς και  στο Rhode Island school of design της Βοστώνης.
Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές  και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών  εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ατομικές εκθέσεις:
"The lost Parthenon", Gallery Melkart, Paris, επιμέλεια Λεώνης Γαβρία, 2016
"Μedea",Positions  art fair Berlin, Alma gallery, 2015 .
"The Twisted Odyssey", Underdog gallery, London, 2015
Blender gallery, Αθήνα, 2015
"The Divine Comedy ", Fizz gallery,επιμέλεια  Αλέξιος Παπαζαχαρίας Αθήνα 2010

Ομαδικές εκθέσεις (ενδεικτικά)
 «Διά», Βυζαντινό μουσείο, επιμέλεια Ελίνα & Ντόρα Θεοδωροπούλου, Αθήνα 2014
"Vanitas", επιμέλεια Γιάννης Μπόλης και Cube Gallery, Παλιά Λουτρά Πάτρα, 2014
"Statement made" Art Athina, επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιούνιος 2014 
ReMap 2, "Sugar Mao" επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη, Αθήνα 2009
The Artweek - project, επιμέλεια Anne Lildholdt Jensen, Αμπένρα Δανία, 2009
"The portrait of a museum" Μουσείο Αβέρωφ, Μέτσοβο, 2008
Contemporary Istanbulγκαλερί Έκφραση, Κων/πολη 2007
Goldener Centaur, Münchner Künstlerhaus, Μόναχο 2007

"FATA MORGANA " Μουσείο Μπενάκη επιμέλεια Γ.Ψυχοπαίδης, Αθήνα 2006 .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...