ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Το πρώτο βραβείο «Μόραλη» στον Παναγιώτη Τέτση

Στον ζωγράφο, ακαδημαϊκό και δάσκαλο Παναγιώτη Τέτση θα απονεμηθεί στις 29 Φεβρουαρίου το πρώτο Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης. Με χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού, έγινε γνωστό ότι, «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, κηρύσσει το 2016 “Ετος Γιάννη Μόραλη“».
Επιπλέον ο υπουργός, «δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, θεσπίζει το Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης, το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. Ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας μάς καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει».
«Πολλοί βιάστηκαν να προαναγγείλουν τον θάνατο της ζωγραφικής, όλες αυτές τις δεκαετίες που εγώ ζωγράφιζα ή δίδασκα», είχε πει, άλλωστε, πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Παναγιώτης Τέτσης. «Κι όμως, αυτή επιβιώνει μέσα από το βλέμμα των καλλιεργημένων και ευαίσθητων ανθρώπων και το δικό μας πείσμα απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να επιβάλουν τη δήθεν ανανέωση. Ο,τι και να λένε οι τελευταίοι, δεν παλιώσαμε. Μόνο αν κυνηγάς το εφήμερο παλιώνεις.

Στον Υδραίο ζωγράφο που κατάφερε να τιθασεύσει το ελληνικό φως που «εξαϋλώνει τα χρώματα» θα απονείμει το βραβείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τιμώντας τον για το σπουδαίο έργο του και τη μακρά προσφορά του ως δασκάλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes