Χρυσή Άρκτος για το «Fuoccoammare» του Τζιανφράνκο Ρόσι στη Berlinale

Η κριτική επιτροπή του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με πρόεδρο την ηθοποιό Μέριλ Στριπ, παρέδωσε τη Χρυσή Άρκτο στον  Τζιανφράνκο Ρόσι για την ταινία του με τίτλο «Fire at Sea».
Το δραματικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι παίρνει τον τίτλο του από ένα παλιό ιταλικό τραγούδι και εστιάζει στην καθημερινότητα της Λαμπεντούζα, ενός μικροσκοπικού νησιού νότια της Σικελίας που εδώ και χρόνια αποτελεί μεταβατικό προορισμό, ως επί το πλείστον, για Αφρικανούς, οι οποίοι αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πατρίδα μας» δήλωσε ο Ρόσι, αφού παρέλαβε το βραβείο του.
Στην υπόθεση της ταινίας, ο μικρός Σαμουέλε ζει στη Λαμπεντούζα, τo νησάκι 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τόπο ψαράδων και συμβολικό ευρωπαϊκό σύνορο ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική. Χιλιάδες άνθρωποι περνούν από εκεί κάθε χρόνο, χιλιάδες απ' αυτούς πεθαίνουν στη θάλασσα, οι υπόλοιποι συνεχίζουν τον δρόμο τους για μια καλύτερη ζωή. Όμως, η ζωή κυλά ήσυχα, μαζεμένα, σ' ένα μικρό παραδοσιακό τόπο που δε φορά τη σφραγίδα που του έχει φορεθεί από την Ιστορία. Μόνο το λιμενικό δέχεται, κάθε βράδυ, εκκλήσεις από τον ασύρματο - βοηθήστε μας, 250 άτομα, 130 άτομα, δεν έχουμε νερό. Τη μέρα όλα μοιάζουν κανονικά.
Η Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στη Γαλλίδα Μία Χάνσεν - Λαβ, για την ταινία «L’ Avenir». H ηθοποιός Τρίνε Ντίρχολμ απέσπασε Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία «Commune». Το αντίστοιχο βραβείο ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Τυνήσιος Ματζ Μαστούρα για την ερμηνεία του στην ταινία «Hedi», την πρώτη ταινία αραβικής παραγωγής που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος της Berlinale τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα βραβεία αναλυτικότερα:

Χρυσή Άρκτος
«Fuocoammare» (Fire at Sea), του Τζιανφράνκο Ρόσι

Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας
«A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντίαζ

Αργυρή Άρκτος - Βραβείο της Επιτροπής
«Death in Sarajevo» του Ντάνις Τάνοβιτς

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Μία Χάνσεν-Λαβ, «L’ Avenir»

Καλύτερη Ηθοποιός
Τρίνε Ντίρχολμ, «Commune»

Καλύτερος Ηθοποιός
Ματζ Μαστούρα, «Hedi»

Βραβείο Σεναρίου
Τόμας Βασιλέφσκι για το «United States of Love»

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος - Διεύθυνση Φωτογραφίας
Μαρκ Λι Πινγκ Μπινγκ για το «Crosscurrent» του Γιανγκ Τσάο

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Panorama)

Μοχάμεντ Μπεν Ατία για το «Hedi» (Inhebbek Hedi).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η πιο θεατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, σχεδιασμένη από τον Κένγκο Κούμα

«Ένα δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι ένα σώμα χωρίς ψυχή» είπε ο Κικέρων και η γρανιτένια όψη του Μουσείου Πολιτισμού Kadokawa του Τόκιο δεν προε...