ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Γενέθλια ομαδική έκθεση «Carbonated», στη γκαλερί Genesis

Γενέθλια ομαδική έκθεση «Carbonated», στη γκαλερί Genesis
Επικεντρωμένη στην παραστατική ζωγραφική και τη γλυπτική, παρουσιάζοντας εξαιρετικούς Έλληνες και Σουηδούς καλλιτέχνες, η γκαλερί Genesis γιορτάζει τα 6 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική εικαστική έκθεση «Carbonated», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου.
Η γκαλερί Genesis άνοιξε τις πόρτες της στον καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας στις αρχές του 2010, σε έναν «κλασσικό» δρόμο του Κολωνακίου, στην οδό Χάρητος 35. Ιδιοκτήτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της, ο Γιώργος Τζάνερης έδωσε από την αρχή το «στίγμα» του στον χώρο που δημιούργησε. Είναι ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη, ένας χώρος που αγαπά τους καλλιτέχνες, μία στέγη που προστατεύει όποιον είναι από κάτω!
Με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών της γκαλερί, αλλά και πολλών προσκεκλημένων εικαστικών ειδικά για την περίσταση, η μεγάλη αυτή έκθεση ακολουθεί την παράδοση, που καθιερώθηκε από τα πρώτα γενέθλια της γκαλερί: να την επιμελείται η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα της Genesis, Ίρις Κρητικού.
Σχετικά με την έκθεση, η Ίρις Κρητικού εξηγεί: «Carbonium: ο άνθρακας (λατινικά carbonium) είναι το αμέταλλο χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο C και ατομικό αριθμό 6. Ο άνθρακας είναι το 15ο σε αφθονία χημικό στοιχείο στον φλοιό της Γης και το 4ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, μετά από το υδρογόνο, το ήλιο και το οξυγόνο.
Είναι παρόν σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής, ενώ, στο ανθρώπινο σώμα, είναι το δεύτερο (κατά μάζα) πιο άφθονο χημικό στοιχείο, περίπου 18,5%, μετά το οξυγόνο. Οι διαφορετικές αλλομορφές του άνθρακα περιλαμβάνουν το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση, το διαμάντι, αλλά και ένα από τα πιο μαλακά υλικά, τον γραφίτη.
Το κάρβουνο, ως ζωγραφικό μέσο, είναι το συνεκτικό υλικό, που επιλέξαμε για τη φετινή επετειακή έκθεση. Επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα μικρό “μουσείο” έργων - σχεδίων προς τέρψιν του θεατή, ζητώντας από τους καλλιτέχνες να εστιάσουν στο θέμα, τη γραμμή, τη δυναμική και την αισθητική του κάθε έργου και μόνον.
Το κάρβουνο είναι ένα υλικό, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για ζωγραφική από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι βραχογραφίες των σπηλαίων έχουν πραγματοποιηθεί με αυτό το υλικό, είτε χρησιμοποιούμενο από τους πρώτους ζωγράφους σαν μολύβι για τη χάραξη γραμμών, είτε σαν καλυπτικό που, στη συνέχεια, αποξέεται, δημιουργώντας με το φύσημα της σκόνης του ένα περίγραμμα πάνω από το έργο.
Στη νεότερη ιστορία της τέχνης και έως σήμερα, το κάρβουνο - γραφίτης εξακολούθησε και εξακολουθεί να πρωτοστατεί, άλλοτε σαν προσχέδιο και, άλλοτε, σαν σχεδιαστικός αυτοσκοπός, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, αποτελώντας το βασικότερο ίσως ελαφρύ υλικό για την ελεύθερη και αυθόρμητη προσωπική έκφραση του ζωγράφου».
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Γεωργιάδης, Ανδρέας Κοντέλης, Άννα Αμπαριώτου, Άννα Μπίλη, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Γιάννης Πετρής, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Δημήτρης Γιαννέλος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δικαία Δεσποτάκη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μαίρη Παππά, Μαρία Γιαννίκου, Μαρίνα Στελλάτου, Μάρκος Μπλάτσιος, Μηνάς Καμπιτάκης, Νανά Βέττα, Νίκη Πρόκου, Πάβλος Χαμπίδης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Στέλιος Πετρουλάκης, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης.

Πληροφορίες
Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 - 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes