ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

"Τα βαρια χαρτιά" του Βασίλη Τσαπαλιάρη


Φωτογραφία: Σωκράτης Τσαπαλιάρης
του Δημήτρη Πολίτη
Τα βιβλία διηγημάτων, υστερώντας σε βαθμούς δημοφιλίας των μυθιστορημάτων, δύσκολα προσελκύουν το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού και δυσκολότερα αποσπούν κατατοπιστικά σχόλια για την προστιθέμενη λογοτεχνική τους αξία, χωρίς επαρκή προβολή στα μέσα ενημέρωσης. Με εξαίρεση ίσως τα έργα των επώνυμων δημιουργών.
Με τους ισχύοντες  κανόνες της λειτουργίας της αγοράς στη διακίνηση του βιβλίου, είναι αξιοσημείωτο, ότι, παρότι δεν έχει επενδυθεί κανένα ποσό για την προβολή του βιβλίου «Τα βαριά χαρτιά», το βιβλίο χαρακτηρίστηκε από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ως «ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία νεοελληνική πεζογραφία – διήγημα!»
Με αφορμή αυτή την αξιολόγηση, και θεωρώντας ότι απαιτεί να δοθεί στο αναγνωστικό κοινό μια γενικότερη εικόνα του βιβλίου, ζητήσαμε από τον συγγραφέα και  δίνουμε παρακάτω μια σειρά αποσπασμάτων από τα διηγήματα της συλλογής.
Αποσπάσματα,  από τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να αποκομίσει από μόνος του μια σχετικά πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του βιβλίου. Πέρα από το  σημείωμα του συγγραφέα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και το ψηφιακό  απόσπασμα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφόρησε με το δελτίο τύπου για την έκδοση του από τις Εκδόσεις Οσελότος.

 «Φοβισμένη, που δεν θυμόταν πότε αγόρασε τα τριαντάφυλλα, φαντάστηκε τον εαυτό της στη ζωή μιας άλλης  ανοϊκής γυναίκας. Ήταν άραγε μια  περίπτωση όπως της μάνας της; Τότε που πήρε την πρώτη γνωμάτευση, και από τα λόγια του γιατρού  είχε καταλήξει να φαντάζεται την εξέλιξη της ασθένειάς της, μ` ένα ζώο γεννημένο στο κεφάλι της, που μεγαλώνοντας εκεί την βασάνιζε διατρέχοντας και καταστρέφοντας από γωνιά σε γωνιά τα νευροκύτταρα  του εγκεφάλου της…ένα «ανοϊκό» ζώο, που είχε ίσως μεταπηδήσει από κάπου αλλού και εγκατασταθεί και στο δικό της μυαλό, αν δεν είχε γεννηθεί ποιος ξέρει πως και με ποιες αιτίες και αφορμές στο ίδιο της το μυαλό. Ένας νεογέννητος «νευροεκφυλιστής», που, βρισκόμενος σε νηπιακό  στάδιο,  μόλις σηκωνόταν προσπαθώντας να στηριχτεί στα μπροστινά του πόδια. Κι ύστερα,  ποιος ξέρει από πότε, φτάνοντας στην εφηβεία του, στηριγμένος σταθερά  και στα τέσσερα πόδια του, θα διέτρεχε το μυαλό της σαν το καβούρι ή και σαν κάποιο γρηγορότερο ζώο καταστρέφοντας με τα γαμψά πόδια του τα εγκεφαλικά κύτταρα, αναπαράγοντας και σ` εκείνην την εκφυλιστική εξέλιξη της μάνας της φτάνοντας την κατακαλόκαιρο στο θάνατο. Ίσως με παρόμοιες ακατανόητες επιθυμίες…»
(από το διήγημα «Το κεφαλόσκαλο»)

«Ο υδράργυρος ανέβαινε συνέχεια τις τελευταίες μέρες, ακολουθώντας τις ακροβασίες της σκέψης του. Όλες οι διαδρομές, όλες τις μέρες, απόπνεαν ιδρώτα και ένταση. Aκόμα και το ταμπλό στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου, κι η μουσική από το ραδιόφωνο στη κονσόλα του οδηγού. Εντέλει κι η ίδια η  σκέψη του, διατρέχοντας τα σημεία αναφοράς της προσοχής του, ξεκινώντας από το  κινητό του τηλέφωνο, μεταπηδώντας στα «μωρά» της Συγγρού και την ιδιόλεκτο της νύχτας…»
(από το διήγημα «Τα βαριά χαρτιά» )

Διάθεση βιβλίου από τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία:
 Ιανός, Public, Πολιτεία, Πρωτοπορία, e-shop.gr, plus4u.gr, bibliohora.gr, aR-shop.gr, bookworld.gr, bibliopazaro.gr, aristotelisbooks.gr, nakasbookshouse.gr, xrysoftero.gr,  bookstation.gr, paper-bookland.gr, CaptainBook.gr, anagnostisbooks.gr, bookleader.gr, bibliotopia.gr, public-cyprus.com.cy, tovivlio.com.cy, perizitito.com.cy, aristonbooks.ch

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes