Ταινιοθήκης της Ελλάδος: Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου

Άρωμα ιταλικού κινηματογράφου φέρνει στο διαδίκτυο το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου Cinema made in Italy/Athens από τις 12 έως τις 22 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, online.tainiothiki.gr.

Θα προβληθούν 16 νέες ιταλικές ταινίες -11 μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ, από τα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς γνωστούς ερμηνευτές αλλά και ελληνικές πρεμιέρες. Μαζί θα γίνουν σεμινάρια webinars, διαγωνισμοί για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης.

Πρόκειται για μια σύμπραξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Tempo Forte, του Ινστιτούτου Λούτσε Τσινετσιτά και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του οποίου η διευθύντρια, Άννα Μοντάβιο, σημειώνει: «Ένα πανόραμα της ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες και τη μνήμη της. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου» σημειώνει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού. «Ένας κινηματογράφος, που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia «H επανάσταση είμαστε εμείς» (2020, La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί την μετατροπή της Ιταλίας, το διάστημα 1967-1977, σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στη διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά.

Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.

Περισσότερες πληροφορίες, για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (http://www.tainiothiki.gr)

«Ο Τέλειος Αμερικανός»: Παράσταση του Φίλιπ Γκλας αφιερωμένη στον Γουόλτ Ντίσνεϊ

Σε ηλικία 75 ετών, μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 20ού αιώνα, ο Αμερικανός μουσικός και συνθέτης Φίλιπ Γκλας, συνθέτει ένα νέ...