Google Arts & Culture: «Ο πολιτισμός που μας ενώνει» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με την παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά και της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Google Arts & Culture «Ο πολιτισμός που μας ενώνει», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 «Είναι τιμή μας που το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει στην Ελλάδα, στην Αθήνα», δήλωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Google Country Manager για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα, μιλώντας για το νέο πρόγραμμα «το οποίο έχει στόχο να αναδείξει τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί, αλλά και τι είναι αυτό που μας ενώνει», καθώς και για την πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture, μέσα από την οποία «έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε κοντά σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του διαδικτύου την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Η Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού
Μ. Ζορμπά: Το ΥΠΠΟΑ χαιρετίζει την προσπάθεια προσέγγισης της νέας γενιάς στον πολιτισμό μέσω των τεχνολογιών
«"Ο πολιτισμός που μας ενώνει" θίγει σε ορισμένα σημεία, έστω και μη ρητά, τα ερωτήματα για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και δημιουργούς να εκφράσουν τι σημαίνει ευρωπαϊκή κληρονομιά γι' αυτούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Η ίδια τόνισε ότι το ΥΠΠΟΑ «χαιρετίζει την προσπάθεια προσέγγισης της νέας γενιάς στον πολιτισμό μέσω των τεχνολογιών», πως το υπουργείο Πολιτισμού «εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση των τεχνολογιών και του πολιτιστικού αποθέματος, με οδηγό το δημόσιο συμφέρον για την τεκμηρίωση και την προβολή στον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ εξέφρασε την ευχή «να συναντηθούμε σ' αυτήν την προσπάθεια συνδέοντας το παρελθόν με τη νεότητα και τις προσδοκίες για το μέλλον».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία», η οποία «βοηθά το παρελθόν να συναντηθεί με το μέλλον. Η Google κάνει ένα βήμα για να αποδείξει ότι ο πολιτισμός είναι πιο κοντά στον καθένα μας από ό,τι ενδεχομένως να νομίζουμε», τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μέσω της ψηφιοποίησης των συλλογών και των άλλων χωρών, η πολιτιστική κληρονομιά εμπνέει και τις μελλοντικές γενιές ως προς τη διατήρηση και τη φροντίδα συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Μοναδική διαδικτυακή πρωτοβουλία

Με αφορμή τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, το Google Arts & Culture και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασαν μία μοναδική διαδικτυακή πρωτοβουλία που εξυμνεί την ποικιλομορφία και τη ζωντάνια της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 800 πολιτιστικούς θεσμούς σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία επτά χρόνια, το Google Arts & Culture αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φέρνει στο φως εκατοντάδες έργα τέχνης, περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπληκτικές ιστορίες, δίνοντας επίσης σε νέους Ευρωπαίους δημιουργούς του YouTube την ευκαιρία να εκφράσουν τι σημαίνει για εκείνους η ευρωπαϊκή κληρονομιά σήμερα.

Το νέο ψηφιακό πρόγραμμα «Ο πολιτισμός που μας ενώνει» περιλαμβάνει διαδικτυακά εκθέματα που προέρχονται από περισσότερους από 800 πολιτιστικούς φορείς, 2.915 έργα τέχνης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, καθώς και 1.000 εμβληματικές τοποθεσίες οι οποίες έχουν καταγραφεί στο Street view. Τα εκθέματα αυτά, που αποκαλύπτουν συναρπαστικές ιστορίες για τον πολιτισμό, δίνουν την ευκαιρία μιας περιήγησης στον κόσμο της τέχνης, αποκαλύπτοντας στην λεπτομέρειά τους, αλλά και στο εύρος τους, μοναδικά, συχνά άγνωστα, εκθέματα. Δυνατότητα περιήγησης στο νέο πρόγραμμα παρέχει το g.co/europeforculture. Η πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture φέρνει κοντά στους χρήστες του διαδικτύου πάνω από 1.500 μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Ως εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο τόσο σε iOS όσο και σε Android.

Συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα

Η πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture έχει σκοπό να φέρει κοντά πάνω από 1.500 Μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Συνεργάζεται με πολιτιστικά ιδρύματα και ανεβάζει στο διαδίκτυο την ιστορία και την κληρονομιά, με πανίσχυρες τεχνολογίες που βοηθούν στην ψηφιοποίηση και παρουσίαση στοιχείων σχετικών με την τέχνη, σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Το Google Arts & Culture σε αριθμούς
• Περισσότεροι από 1.500 πολιτιστικοί φορείς από 70 χώρες.
• Πάνω από 6 εκατομμύρια φωτογραφίες, βίντεο, χειρόγραφα και άλλα έγγραφα σχετικά με την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία.
• Πάνω από 7000 ψηφιακές εκθέσεις σε όλη την πλατφόρμα Google Arts & Culture.
• Η Art Camera της Google έχει δημιουργήσει πάνω από 5.000 εικόνες έργων τέχνης υψηλής ανάλυσης σε όλο τον κόσμο.

• Στην Ελλάδα το Google Arts & Culture συνεργάζεται ήδη με 11 φορείς, το Μουσείο της Ακρόπολης, την Ιερά Μονή της Πάτμου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, το Κέντρο Νεοκλασικής Γλυπτικής «Νίκος Σοφιαλάκης», την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, καθώς και το Street Mode Festival.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δυσοίωνο το μέλλον για το σινεμά με άδειες αίθουσες

«Το Mission: Impossible 7», το «A Quiet Place Part II» και περισσότερες επερχόμενες κυκλοφορίες της Paramount Pictures θα είναι διαθέσιμες ...