ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Σε «Μια χώρα για όλα τα μάτια» μάς ξεναγεί ο φωτογράφος Βασίλης Κολτούκης, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Σε «Μια χώρα για όλα τα μάτια» μάς ξεναγεί ο φωτογράφος Βασίλης Κολτούκης, μέσα από τη δέκατη ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, πλατεία Δεξαμενής), έως τις 5 Μαΐου.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφικές συνθέσεις (collages). Ο Βασίλης Κολτούκης προτείνει μια άλλοτε ζοφερά σκοτεινή, άλλοτε απολύτως ερωτική, άλλοτε απρόσμενα ανατρεπτική θέαση του κόσμου γύρω μας, κυρίως μέσα από την αναφωτογράφηση και σύνθεση έργων των Edouard Boubat, Bernard Plossu, Daido Moriyama, Araki και άλλων.

Στον πρόλογο του ομότιτλου λευκώματος των εκδόσεων Μετρονόμος, ο Νίκος Κουφάκης γράφει: «Φωτογραφίες από αφίσες στον δρόμο ή μαρκίζες, φωτογραφίες δικές του, θέματα αποτυπωμένα σε εφημερίδες, περιοδικά ή λευκώματα, παγωμένα τηλεοπτικά καρέ ανασυντίθενται προτείνοντας ένα καινούργιο φωτογραφικό θέμα, αποτέλεσμα σύντμησης, ένθεσης, συγκόλλησης, αναδιάταξης των πρωτογενών υλικών του. Με τη χρήση προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας, μέσα από φίλτρα και ποικίλες τεχνικές παλαίωσης (σκρατς, τρίχες, στίγματα, γραμμές, πιτσιλιές), οι φωτογραφίες φτάνουν στην τελική τους μορφή σαν να έχει περάσει από πάνω τους το χέρι του χρόνου.

Στη συγκεκριμένη σειρά έργων του Κολτούκη δεν θα πρέπει να αμελήσουμε και τη χρήση τμημάτων από ενσταντανέ διάσημων φωτογράφων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη: Édouard Boubat, Bernard Plossu, Daido Moriyama, Nabuyoshi Araki, Helmut Newton, Josef Koudelka, Tina Modotti και άλλοι. Δεν πρόκειται για ένα είδος λαθροχειρίας, εν κρυπτώ και παραβύστω, καθώς η σύμπλεξη δάνειων κόσμων αποτελεί συστατικό στοιχείο (και) της τεχνικής του κολάζ. Με άλλα λόγια, η αισθητική της σύνθεσης ετεροκλήτων φωτογραφιών προσφέρει στον δημιουργό ένα παιχνίδι καταστροφικής δημιουργίας. Ό,τι αποδομείται, ό,τι βέβηλα αποκαθηλώνεται και καταστρέφεται - με το ψαλίδι, στη μονταζιέρα, στο photoshop - επειδή τυχαίνει να εξυπηρετεί αλλότριες προθέσεις, μετατρέπεται σε δομικό υλικό, με το οποίο ο καλλιτέχνης θα οικοδομήσει τους ναούς των νέων θεοτήτων».

Σε περισσότερες από 60 χώρες
Γεννημένος στην Άρτα, ο Βασίλης Κολτούκης σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι. Η συνάντησή του με τον Γάλλο φωτογράφο Edouard Boubat ήταν καθοριστική, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της φωτογραφίας. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 60 χώρες και φωτογραφίζει περίπου 20 χρόνια, κυρίως, σε ασπρόμαυρο αρνητικό φιλμ. Έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει εκδώσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα.

Πληροφορίες
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, πλατεία Δεξαμενής - Αθήνα, τηλ.: 210 7213938. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:30 και 18:00 - 21:00, Σάββατο: 11:00 - 14:30.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes