Επιστημονικό Συμπόσιο για την ανεξάρτητη εικαστική δημιουργία στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Με στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, ώστε να μπορεί να ανατροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον και να συμβάλει στις εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της εκπαίδευσης, το διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα «Όψεις της ανεξάρτητης εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα», διοργανώνεται από τον Ορίζοντα Γεγονότων.
Κίνητρο του Ορίζοντα Γεγονότων είναι η αξιοποίηση της δεκάχρονης εικαστικής δράσης του και της γενικότερης αναζήτησης γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό. Με την ανάδειξη - παρουσίαση όψεων της ανεξάρτητης εικαστικής σκέψης και δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα, επιδιώκει τη χαρτογράφηση και δικτύωση των καλλιτεχνών στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή), από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τέχνης και ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων, Οργανισμών και φορέων, το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρητικούς και ερευνητές στους τομείς της τέχνης, της παιδαγωγικής, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών. Το υλικό που θα προκύψει από το συμπόσιο θα δημοσιευθεί
Οι εισηγήσεις θα έχουν τη μορφή 15λεπτων παρουσιάσεων ή ανακοινώσεων τοίχου (posters), με παρουσιάσεις εικαστικών δράσεων, ανάπτυξη συζήτησης και παράλληλα εργαστήρια.

Αντιπροσωπευτικές θεματικές ενότητες
- Όψεις της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής έκφρασης και χειρονομίας.
- Χώροι πολλαπλής καλλιτεχνικής δράσης και ο ρόλος τους στην παραγωγή πολιτισμού.
- Η ανεξάρτητη εικαστική γλώσσα, η σχέση της με την κοινωνία και η πολιτική και οικονομική της διάσταση.
- Ανεξάρτητη τέχνη, επιμελητές, συλλέκτες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η αγορά της τέχνης στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα.
- Τέχνη, εκπαίδευση, μνήμη, αστικός σχεδιασμός και κοινωνία. Δημιουργική μάθηση. Σύνδεση του σχολείου με όψεις του πολιτισμού.

Στα πλαίσια του προγράμματος του Συμποσίου θα κάνει θεωρητική εισήγηση ο Κώστας Ευαγγελάτος.
Ομάδα εργασίας του Συμποσίου
Κωνσταντίνος Αγγέλου (εικαστικός, εκπαιδευτικός), Μαρία Δουκάκη (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας), Τζίμης Ευθυμίου (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας), Λυδία Μαργαρώνη (εικαστικός), Κλεοπάτρα Μουρσελά (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συντονίστρια της μονάδας «Τέχνες» του ΙΕΠ), Δέσποινα Πανταζή (εικαστικός), Κωνσταντίνος Στουπάθης (μουσειολόγος, συντηρητής έργων τέχνης), Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου (φωτογράφος).
Πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή - Αθήνα, τηλ.: 211 1019000.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακρόπολη : Μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα

Πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από τ...