Γλυκόπικρες «Καινούργιες πατρίδες» στο Λουτρό των Αέρηδων στη Πλάκα

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση «Καινούργιες πατρίδες».
Σε επιμέλεια των Φούλης Παπαγεωργίου και Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση παρουσιάζεται στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8 -  Πλάκα), έως τις 19 Φεβρουαρίου, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το PRISMA - Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «FAIDRA. Family separation through Immigration - Dramatizing anecdotal european history», το οποίο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μεταναστευτικό κύμα που ακολούθησε την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποτέλεσε μια κοινή εμπειρία πολλών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλαξε σημαντικά τη σύνθεση του πληθυσμού τους, έδωσε ώθηση στις οικονομίες τους, δημιούργησε δυναμικές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, αλλά και όξυνε προκαταλήψεις για τον ξένο, τον «άλλο». Παράλληλα, όμως, με τις θετικές και όποιες αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης, η ανθρωπιστική διάσταση της προσαρμογής και κοινωνικής ενσωμάτωσης του μετανάστη αναγνωρίστηκε ως καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει τη χώρα υποδοχής σε «καινούργια πατρίδα». Η συνοχή της οικογένειας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Η έκθεση «Καινούργιες πατρίδες» στρέφει τον φακό σε αυτήν ακριβώς τη διάσταση της μετανάστευσης: τον χωρισμό της οικογένειας, ίσως την επανένωση, συχνά τη διάσπαση. Στόχος της είναι να αναδείξει ανθρώπινα προβλήματα, που επηρεάζουν βαθιά τη λειτουργία και τους δεσμούς της οικογένειας σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η οποία, αναπόφευκτα, οδηγεί στη διέξοδο της μετανάστευσης.


Το ερευνητικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση βασίζεται σε ατομικές και ομαδικές συνεντεύξεις με μετανάστες σε έξι χώρες, οι οποίοι βίωσαν τον χωρισμό της οικογένειας. Από τις χώρες αυτές, τρεις είναι χώρες υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία) και τρεις χώρες αποστολής μεταναστών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία). Στη δημιουργία του πρωτογενούς αυτού υλικού, συνέβαλαν επτά Οργανισμοί από τις ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν: CENTREDU Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου (Ελλάδα), PRISMA (Ελλάδα), Dobra Wolla (Πολωνία), ARTEMIS (Ρουμανία), Teatro de Venti (Ιταλία), Sagohuset Theatre (Σουηδία), Pro Rodopi Foundation (Βουλγαρία).

Η έκθεση δομείται πάνω στις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, που αποδίδονται με δικά τους λόγια. Οι ιστορίες συμπληρώνονται με εικαστικά έργα, τα οποία μεταφέρουν τη συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί τους μετανάστες και τις οικογένειές τους ή μας υπενθυμίζουν τους συμβολισμούς που συναρτώνται με τη μετανάστευση: το ταξίδι, η βαλίτσα, οι μνήμες. Ακόμη, στην έκθεση, παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μεταναστών, θρησκευτικά σύμβολα, μουσικές, φωτογραφίες.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες που ακολουθούν την «πορεία» της μετανάστευσης: η απόφαση για μετανάστευση, η μετάβαση και οι πρώτες εμπειρίες εγκατάστασης στην ξένη χώρα και η προσαρμογή και ενσωμάτωση ή η άρνηση αποδοχής της «καινούργιας πατρίδας».

Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Έλενα Ακύλα, Στάθης Βατανίδης, Κώστας Βίττης, Γιώργος Γιώτσας, Δήμητρα Γούναρη, Βούλα Γουνελά, Κυριάκος Κατζουράκης, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Θεοδώρα Κοκκίνου, Αφροδίτη Λίτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Λίλη Μπακογιάννη, Χριστίνα Μόραλη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Παστάκας, Μαρία Πάστρα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αριστείδης Πατσόγλου, Μανόλης Ρωμαντζής, Άγγελος Σκούρτης, Έφη Σούτογλου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Μάγδα Ταμμάμ, Ηλίας Χαρίσης.

Πληροφορίες

Λουτρό των Αέρηδων: Κυρρήστου 8 - Πλάκα, τηλ.: 210 3244340. Ωράριο λειτουργίας: κάθε μέρα, εκτός Τρίτης: 8.00 - 15.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Eurovision: Διαμαρτυρία με σταυρούς και εικόνες για το τραγούδι «El Diablo»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, το πρωί του Σαββάτου, πολίτες έξω από το κρατικό κανάλι (ΡΙΚ) για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την...