ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Eyes Walk Digital Festival 2017, 27 με 29 Ιουλίου

Ο δημόσιος χώρος μεταμορφώνεται μέσω της τέχνης ή, αλλιώς, το καινοτόμο Φεστιβάλ Eyes Walk Digital Festival 2017 διεξάγεται μεταξύ 27 και 29 Ιουλίου και επανέρχεται στην Ερμούπολη της Σύρου για μια μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία: τη δημιουργία ενός διαδραστικού θεάματος video installation art, με τίτλο «Inside out. Είσαι φάντασμα ή άνθρωπος στον δημόσιο χώρο;».
 «Από το 2014, με άξονα το video installation art, ζωντανεύουμε τον δημόσιο χώρο, τα κτήρια, τις σκεπές, τους δρόμους, τα μικρά δρομάκια, με ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι ανάμεσα στην τέχνη και τον δημόσιο χώρο. Το εντυπωσιακό είναι ότι, έως το τέλος, δεν γνωρίζουμε τι θα δουν οι καλλιτέχνες και τι θα βιώσουν ως εμπειρία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, κάτι πάρα πολύ δυναμικό και ζωντανό, που, στην ουσία, δημιουργεί ένα νέο είδος τέχνης» αναφέρει η Φιλία Μηλιδάκη, επιμελήτρια του Eyes Walk Digital Festival.
«Η Ερμούπολη είναι ένα μοναδικό σκηνικό με την ιστορία της και τα μοναδικά νεοκλασικά της, όπου η τέχνη “ξυπνά” τα κτήρια και τον δημόσιο χώρο μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής όχι μόνο για τους κατοίκους της Σύρου, αλλά και τους επισκέπτες της. Το Φεστιβάλ ετοιμάζεται στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, με τη συμμετοχή 28 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου του Τμήματος Πολιτισμού των Κυκλάδων» τονίζει, από την πλευρά της, η Χριστιάνα Πάπιτση, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, υπεύθυνη για τον πολιτισμό σε όλες τις Κυκλάδες.
Στο έργο «Inside out», θα παρουσιαστούν 3D video projections, mega video installation & augmented reality game σε μια ζωντανή αλληλεπίδραση με τα κτήρια της πόλης, τον δημόσιο χώρο και την κοινότητα. Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις θα κάνουν μοναδικό το Φεστιβάλ, όπως το πρώτο στην Ελλάδα augmented reality game, ένα παιχνίδι στα κινητά με άγνωστες ιστορίες των κατοίκων της Σύρου, αλλά και το πρώτο στην Ευρώπη video mapping, που θα πραγματοποιηθεί πάνω σε όλη την εξωτερική πρόσοψη του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου που στεγάζει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το οποίο θα αποτελείται από 14 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
Μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού, με τη βοήθεια smartphones, που θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές κάποιας ιστορίας, πραγματικής ή φανταστικής, και να ζήσουν μια σχεδόν σωματική αλληλεπίδραση με την πόλη.
Οι συμμετέχοντες θα επηρεάζουν άμεσα την κατεύθυνση, αλλά και το αποτέλεσμα της ιστορίας, μέσα από τις πράξεις του χαρακτήρα τους. Κάθε μια από τις ιστορίες θα σχετίζεται με τον άνθρωπο ως σωματική οντότητα, αλλά και με τον τόπο, τον πολιτισμό και τα αινίγματά της Ερμούπολης, καθώς και με τα κτήρια και τον δημόσιο χώρο.

Επιπλέον, φέτος, το Φεστιβάλ αγκαλιάζει τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, τα παιδιά της οποίας θα δημιουργήσουν, μαζί με την καλλιτέχνιδα Eileen Botsford, μικρές εστίες «Θαλπωρής», μέσα από μια σειρά από διακριτικές εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Ερμούπολης.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes