ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο Άνδρεας Δεβετζής μας παρουσιάζει τα δικά του σώματα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

Η νέα έκθεση του ζωγράφου Ανδρέας Δεβετζή εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με τίτλο «Σώματα κτηρίων - Σώματα ανθρώπων».
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης - μουσειολόγου Ελίζας Γερολυμάτου, η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ), και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Στα  «Σώματα κτηρίων - Σώματα ανθρώπων», παρουσιάζονται μια ενότητα με προσόψεις κτηρίων και μια ενότητα που αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα. Ο τρόπος απεικόνισης, εντελώς ιδιαίτερος. Αποσπάσματα, επαναλήψεις και λεπτομέρειες ανασυνθέτουν σύνολα αναγνωρίσιμα, είτε πρόκειται για κτηριακά σύνολα, είτε πρόκειται για ανθρώπινο σώμα. Έντονη προοπτική, ασφυκτικά καδραρίσματα, «λοξή ματιά».
Τα τελευταία χρόνια, η απεικόνιση της εμβληματικής «κυψέλης» του αθηναϊκού αστικού χώρου αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς του Ανδρέα Δεβετζή. Από το 2008, κατά τους περιπάτους του στην καρδιά της πρωτεύουσας, τα κτήρια άρχισαν να κεντρίζουν την προσοχή του. Σαν αντανακλαστικό μνήμης στη φθορά του χρόνου και την απαξίωση της κρίσης, το πινέλο του φλέρταρε με τη μορφή τους, αποτυπώνοντάς την με λάδια στον καμβά.
Δίπλα στα κτήρια, παίρνουν θέση και οι δυνητικοί ένοικοί τους. Στους πίνακες του καλλιτέχνη, οι φιγούρες είναι όλες γένους θηλυκού. Αποσπασματικές, γυμνές από ρούχα, στέκονται σε στάση ανάπαυσης ή περισυλλογής, εγκλωβισμένες στην πεζή καθημερινότητα, που τόσο αγαπά να αποτυπώνει ο Ανδρέας Δεβετζής. Ανάμεσα στα περίπου τριάντα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, περιλαμβάνεται και μία σειρά από ακουαρέλες με αντίστοιχη θεματολογία.

Ο καλλιτέχνης
Γεννημένος στην Αθήνα, το 1954, ο Ανδρέας Δεβετζής σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στο τμήμα της Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη, και σκηνογραφία με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη. Αποφοίτησε το 1978 και, με υποτροφία της ΑΣΚΤ, πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Supérieure Nationale des Beaux Arts και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris X.
 Έχει εργασθεί ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων και έχει επιμεληθεί εκθεσιακούς χώρους επιχειρήσεων. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα ποιητικών συλλογών και έχει εικονογραφήσει διάφορα έντυπα. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 - Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 - 18.00, Τετάρτη: 13.00 - 20.00.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes