Η «Αγριόπαπια» του Ίψεν, στο θέατρο Εκάτη

Η ψυχική καταρράκωση μιας οικογένειας που συντηρείται με αυταπάτες, τις οποίες συμβολίζει μια σακατεμένη αγριόπαπια, υφαίνεται στο μεγάλης δραματικής δύναμης έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Αγριόπαπια», που παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία της Βαλεντίνης Λουρμπά, για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Εκάτη, κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Πρόκειται για ένα δυνατό δράμα ατελείωτου πόνου, αφού κανένα άλλο έργο του Ίψεν δεν συγκεντρώνει τόσο σπαραγμό και συμπόνια. Οι ήρωές του έχουν τρυφερότητα, οίκτο, εγωισμό και σκληρότητα. Δυνάστης η φτώχεια, με επενδύτη τα όνειρα. Η σακατεμένη αγριόπαπια καλύπτει την ψυχική διάλυση μιας οικογένειας και συντρίβει τον κίβδηλο κόσμο της.
Κάτω από τη στίλβη των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης
Όλα διαδραματίζονται στο σπίτι ενός αποτυχημένου φωτογράφου, του Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος έχει μια επίφαση ευτυχισμένης ζωής, που την καλύπτει η στίλβη των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης. Όταν εισβάλει στην οικογένεια ένας ιδεαλιστής, ο Γκρέγκερς Βέρλε, και φανερώνει μια αλήθεια που τους εξοντώνει, τα πάντα καταρρέουν. Η Γκίνα, η γυναίκα του Γιάλμαρ, ήταν ερωμένη του πατέρα του, του γέρο - Βέρλε. Αποδεικνύει πως η κόρη του, η Έντβιγκ, δεν είναι δικό του παιδί. Έτσι, έρχεται η καταστροφή. Μαθαίνοντας την αλήθεια, η μικρή Έντβιγκ αυτοκτονεί.

Πληροφορίες
Θέατρο Εκάτη: Εκάτης 11 - Κυψέλη, τηλ.: 210 6401931. Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 18:15. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 8 ευρώ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Βάσος Δασκαλάκης, διασκευή - σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά, μουσική επιμέλεια: Ουρανία Αργυροπούλου, φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος, ήχος - φως: Ευρυδίκη Γεωργίου, φωτογραφία: Ευθύμιος Ντούσικος. Παίζουν: Μάνος Χατζηγεωργίου, Αλεξάνδρα Μαρθαλαμάκη, Ηλίας Μαζιώτης, Άννα Κουκουλιάτρα, Ξενοφών Χαντζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ΜΕΤ αναζητά τα έργα του Τζέικομπ Λόρενς, του πιο διάσημου Αφροαμερικανού ζωγράφου του 20ού αιώνα

Ο δημοφιλής Αφροαμερικανός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα ήταν ο Τζέικομπ Λόρενς. Τα έργα του συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα ερευνητικά βιβλία για...