ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Το πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Jean Moreas» στον Κώστα Γουλιάμο

Το πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Jean Moreas» απονεμήθηκε στον Κώστα Γουλιάμο για την συλλογή του «Υγρό Γυαλί» (εκδόσεις Gutenberg, 2020). Το βραβείο ποίησης «Jean Moreas» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς ποίησης στην Ευρώπη. Η απόφαση της Επιτροπής για την απονομή του βραβείου «Jean Moreas» ήταν ομόφωνη, στο δε σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Κώστας Γουλιάμος «στο “Υγρό Γυαλί” με θαυμαστό τρόπο συνομιλεί αβίαστα με τα γεγονότα των ανθρώπων και τις πράξεις των ποιητών...αναδεικνύοντας την ενότητα του υλικού κόσμου και, παράλληλα, ξηλώνοντας τις “παρενέργειες της λογικής” ...το “Υγρό Γυαλί” αποτελεί έναν ύμνο στην ποίηση που επιμένει να συγκινεί και να μαθαίνει..». 

Ο Κώστας Γουλιάμος, από τους κεντρικούς εκπροσώπους της γνωστής «γενιάς του ’70», έχει μια μακρά ιστορία στα ποιητικά δρώμενα, καθώς αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 45 χρόνια θητείας του στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Είναι όμως από τους ποιητές που έχουν επιλέξει μια προσωπική, σχεδόν ασκητική προσέγγιση στα λογοτεχνικά δρώμενα. Μέρος του ποιητικού του έργου έχει ανθολογηθεί και μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ολλανδικά. 

Έχει δημοσιεύσει συνολικά έξι ποιητικές συλλογές. Μια εξ αυτών - τα «Νευρασθενικά Τοπία» - επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για οπτικοακουστική παρουσίαση στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος 1981». Ο πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, συνέγραψε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη το δοκίμιο «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας» (2018, Gutenberg). Το 2018 εκπροσώπησε ως ποιητής την Κύπρο σε πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία που έγιναν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ενώ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Λογοτεχνίας (European Literature Night) στην πόλη Leeuwarden, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2018. Με το ποιητικό του έργο έχουν ασχοληθεί μεταφραστικά και κριτικά κορυφαίοι ποιητές και διανοητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes