ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

BAFTA 2021: «Nomadland» και «Promising Young Woman» ψήφισαν οι Βρετανοί

Οι ταινίες «Nomadland» και «Promising Young Woman» της Κλόε Ζάο και της Έμεραλντ Φενέλ αντίστοιχα ήταν εκείνες που απέσπασαν τα περισσότερα βραβεία κατά τη διάρκεια της 74ης τελετής απονομής των BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (British Academy Film Awards), τα οποία θεωρούνται τα βρετανικά Όσκαρ.

Οικοδεσπότες στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στο άδειο, λόγω πανδημίας, Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου ήταν οι τηλεπαρουσιαστές και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Ίντιθ Μπόουμαν και Ντέρμοτ Ο' Λίρι, οι οποίοι είχαν συμπαραστάτες όπως οι Χιού Γκραντ, Τζέιμς Μακαβόι, Φίμπι Ντίνεβορ καθώς και τους Ρενέ Ζελβέγκερ, Άννα Κέντρικ και Ρόουζ Μπερν που εμφανίστηκαν -σε ζωντανή σύνδεση- από το Λος Άντζελες.

Το «Nomadland», της Κλόε Ζάο, ίσως η πιο ξεχωριστή ταινία για φέτος, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε πανηγυρικά αποσπώντας τέσσερα βραβεία στις μεγαλύτερες κατηγορίες (Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείο για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Καλύτερη Φωτογραφία). Η 39χρονη Ζάο είναι η δεύτερη γυναίκα που πρωτεύει στην κατηγορία σκηνοθεσίας στα 53 χρόνια του θεσμού.

Η αμερικανική ταινία «Nomadland», ένα ρόουντ μούβι, που παρακολουθεί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης και ξεκινάει ένα ταξίδι στην αμερικανική Δύση με ένα μικρό βαν, έχει αποσπάσει ήδη τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, ενώ έχει και έξι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ.

Το «Promising Young Woman», ένα ιδιαίτερο φεμινιστικό θρίλερ εκδίκησης, απέσπασε δύο βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερη Βρετανική Ταινία και Πρωτότυπο Σενάριο.

Το βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο 83χρονος Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στην ταινία «The Father», όπου υποδύεται έναν άνδρα, ο οποίος παλεύει με την άνοια, και έγινε ο γηραιότερος νικητής του συγκεκριμένου βραβείου. Ο ρόλο της σύγχρονης νομάδας στην ταινία «Nomadland» έδωσε στην 63χρονη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ το βραβείο A' Γυναικείου Ρόλου.

Ο Ντάνιελ Καλούγια κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah» και η Γιου-γιουvκ Γιουν το αντίστοιχο Γυναικείο για την ερμηνεία της στην ταινία «Minari».

Η 18χρονη Μπάκι Μπακρέι, στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο, υποδύθηκε μια έφηβη που την εγκαταλείπει η μητέρα της στην ταινία «Rocks» και απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Ανερχόμενη Ηθοποιός.

Η τελετή άνοιξε με ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα Δούκα του Εδιμβούργου, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, πρόεδρος της Ακαδημίας, δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα λόγω πένθους.



Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes