ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Ο ταλαντούχος TAKIS στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας


Από τις 20 Μαΐου του ερχόμενου έτους μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, η «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου» θα βρεθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πινακοθήκη Tate Modern του Λονδίνου, αποτελεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός για δύο λόγους.
Με τον καλλιτέχνη να έχει φύγει από τη ζωή στις 9 Αυγούστου του 2019, η έκθεση αυτή είναι η τελευταία που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του ίδιου του Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), ενώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το έργο του γλύπτη διεθνώς. Συγκεκριμένα, σε αυτήν περιλαμβάνονται έργα από όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, από τα πρώιμα της δεκαετίας του ’50, μέχρι και εκείνα των αρχών του 2000, ανάμεσά τους η σπανίως εκτιθέμενη εγκατάσταση «Μαγνητικά Πεδία» του 1969, μουσικέ συσκευές που παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους και τα πρωτοποριακά γλυπτά του «Σήματα», ίσως οι διασημότερες δημιουργίες του.
Ο δεύτερος λόγος που η έκθεση αυτή ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα έργα του Takis θα βρεθούν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο με τις κυκλαδικέ αρχαιότητες, που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα και αντιμετώπιζε ως μία αέναη πηγή έμπνευσής του. Ειδικά στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η συνδυαστική επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων και των σύγχρονων γλυπτών του Alberto Giacometti, του Αlexander Calder και του Picasso, ενώ τα προαναφερόμενα γνωστά του «Σύμβολα» αποτελούν το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός του να εκφράσει το μυστήριο και το νόημα της αρχαίας τέχνης μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και συμβόλων.
Τα εύσημα για την σύλληψη αυτής της έκθεσης ανήκουν στον Guy Brett, Βρετανός κριτικός και φίλος του Takis, και στον Michael Wellen, επιμελητή διεθνούς τέχνης της Tate Modern. Στόχος της είναι η εστίαση στα επαναλαμβανόμενα θέματα της τέχνης ενός από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, δηλαδή το μέταλλο και τον μαγνητισμό, το φως και το σκοτάδι και τον ήχο και τη σιωπή, μέσα από τα οποία αναζητούσε την ομορφιά εντός του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μέγαρο Σταθάτου, Πτέρυγα Νεοφύτου Δούκα
Διάρκεια: 20 Μαΐου 2020 έως 25 Οκτωβρίου 2020

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes