Ένα «εγκιβωτισμένο» πεδίο μνήμης στη γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι

Παράλληλα και συμπληρωματικά με την γκαλερί στον Πόρο, η γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ 19), παρουσιάζει μία διαφορετική πρόταση εικαστικού χώρου.
Στον Πόρο εξαίρεται η τοπικότητα, στην Αθήνα διασταυρώνονται τα παγκόσμια δίκτυα. Ένα αστικό διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, μεταποιείται και μετα-λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με την εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα (1950 -2016) «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.
Η επιδίωξη της γκαλερί Citronne είναι να επιτύχει την σύνθεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο,  αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με την Διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία. Προβάλλει και θα επαναπροβάλλει έργα με αντοχή στον χρόνο, με λειτουργία στον χώρο· δηλαδή, έργα των οποίων η συμβολική υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του χώρου.
Με αυτό το πνεύμα επανέρχεται στην γκαλερί ο «Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, ως ένα οροθετημένο, «εγκιβωτισμένο» πεδίο μνήμης, το οποίο με την σειρά του «εγκιβωτίζεται» στη μνήμη μιας αστικής κατοικίας. Πρόκειται για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα.
Όπως επισημαίνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζιρτζιλάκης, «το Mappemonde, είναι έργο μυστικιστικού χαρακτήρα……, μια μικρογραφία ενός κόσμου που στον πυρήνα του βρίσκεται το ζήτημα της ταξινόμησης.
 … καθιστά τον Λάππα έναν σύγχρονο γλύπτη μυθολόγο, ο οποίος στην περίπτωση αυτή δεν σμιλεύει …αλλά κατασκευάζει, χαράσσει, κόβει και προπάντων συναρμολογεί…».
Στον 600σέλιδο κατάλογο της γκαλερί Citronne - Αθήνα, έχει ενταχθεί το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα. Το βιβλίο αυτό, άγνωστο, πολύτιμο αρχειακό υλικό, καταγράφει τη διάταξη του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες, υλικό από τις εκατόν εξήντα τέσσερις «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα.
Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, σύντροφος του Γιώργου Λάππα, αναφέρει ότι «…ο κόσμος του ‘’Mappemonde’’… αποτελείτο από μικρά, μεταλλικά στοιχεία κομμένα στο οξυγόνο και ένα σπίτι, που διαμορφώθηκε γύρω από την αναζήτηση του τόπου του ξεκινήματός του…»
Θεωρεί ότι «με έναν λόγιο τρόπο, μέσω της γλυπτικής του, ο Γιώργης επέτυχε να γεφυρώσει κενά και αγκυλώσεις στο χάσμα που υπήρχε μεταξύ του κοινού και της τέχνης». Η Αφροδίτη Λίτη, επίσης συνεπιμελήτρια, παροτρύνει «να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, “εγκιβωτισμένο” τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού».
Με το νέο εγχείρημα, η γκαλερί Citronne συνεχίζει αλλά και ανανεώνει την προσπάθεια που άρχισε πριν από 12 χρόνια. Φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την υπάρχουσα εικαστική ζωή της πρωτεύουσας με καινούργιες ιδέες και γόνιμες συνεργασίες.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019, λειτουργεί: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 -15.00 &17.00–20.00, Τετάρτη 11.00-15.00, Σάββατο 11.00 –14.00, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες: Τηλ. 30 210 7235226

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης μετατέθηκε για τον Απρίλιο

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης, με την παρουσίαση συλλογών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 13 Απριλίου και όχι στ...