«Ο αδαής και ο παράφρων» σε υπαρξιακή κρίση στο θέατρο Πορεία

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία που ξεκίνησε την πορεία της στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και συνεχίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Ο αδαής και ο παράφρων», σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, επιστρέφει για έναν τρίτο κύκλο παραστάσεων, στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3 - 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 - πλατεία Βικτωρίας), από σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ.
Ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει το γκροτέσκο και «χολερικό» χιούμορ του, για να υπογραμμίσει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Πρόκειται για μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης.

Επιστήμη της αποσύνθεσης και τέχνη της αποπροσωποποίησης
Στο έργο, μια μεγάλη ντίβα της όπερας, πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή. Όμως, εκείνος, αλκοολικός και φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην τραγουδιστική καριέρα της κόρης του. Ανάμεσά τους, βρίσκεται ένας γιατρός, δόκτορας ιατροδικαστικής, παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Τί αποτελέσματα έχει στον καλλιτέχνη η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός; Η τέχνη, η επιστήμη, ακόμα και η σχέση γονιού και παιδιού αποδεικνύονται ανεπαρκείς και καταστροφικές για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών. Ο Μπέρνχαρντ μετατρέπει την ιατρική σε επιστήμη της αποσύνθεσης και τη μουσική σε τέχνη της αποπροσωποποίησης και της καταστροφής.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας, σκηνικά - κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα, κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, βίντεο: Ιάσονας Αρβανιτάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Καυκούλα, βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Μπούρα, σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος, σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Τσούκας - Γιώργος Μιχαλόπουλος, φωνητική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη, φωτογραφίες παράστασης: Karol Jarek - Ιάσονας Αρβανιτάκης - Γιάννης Πρίφτης. Διανομή: Βασίλισσα της Νύχτας: Ανθή Ευστρατιάδου, κυρία Φάργκο/σερβιτόρος Βίντερ: Γιάννης Καπελέρης, πατέρας: Χρήστος Μαλάκης, δόκτωρ: Γιάννος Περλέγκας.

Πληροφορίες

Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 - 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 - πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991 και 210 8210082. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 16 Ιανουαρίου έως 3 Απριλίου: Δευτέρα και Τρίτη: 20:30 (εκτός από 19 και 20 Φεβρουαρίου). Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, άνω των 65 ετών: 14 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό (κάτω των 22 ετών) - ανέργων: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, mymarket, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: poreiatheatre.com, viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακρόπολη : Μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα

Πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από τ...