«Ρομπ» του Ευθύμη Φιλίππου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

«Αγάπησα τον Ρομπ, μόλις τον είδα να περπατάει. Περπατούσε με αυτόν τον ωραίο τρόπο, έτσι όπως περπατούσε ο Ρομπ. “Να τον αγαπάς τον Ρομπ” μου έλεγε κάθε τόσο, όση ώρα περπατούσαμε. Και όχι μόνο να τον αγαπάς, αλλά και να του το δείχνεις».
Στην πρώτη τους σύμπραξη, ο συγγραφέας και βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς δημιουργούν μια παράσταση - ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο, μια ιστορία για έναν κατά συρροή δολοφόνο, τον «Ρομπ», και μας καλούν να τον γνωρίσουμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), από τις 17 έως τις 28 Ιανουαρίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 8.30 το βράδυ.

Οι θεατές γίνονται μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, τον Ρομπ, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς - Φίρερ, αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.
Δέκα άνθρωποι συζητούν για έναν απόντα. Θέλουν να λυτρωθούν, μιλώντας γι’ αυτόν; Ή, μήπως, επιθυμούν να μείνουν για πάντα γοητευμένοι ή αηδιασμένοι από τον άνθρωπο που ήταν ο Ρομπ; Ο Ευθύμης Φιλίππου συνθέτει μια παραβολή για την αδυναμία της συνύπαρξης, για τη σαγήνη μιας ανώτερης δύναμης, για τη συμπτωματολογία μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς όρια, αλλά λατρεύει αυτόν που κατάφερε να σπάσει τους κανόνες.

Όλα ξεκινούν από έναν λόγο περί αγάπης, για να καταλήξουν σε ιστορίες, μνήμες και φαντασιώσεις για τον νεκρό Ρομπ, ο οποίος μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο, αναλόγως με την ανάγκη του κάθε ήρωα. Η υποκειμενικότητα διαθλάται, η αντικειμενικότητα εκλείπει, η αλήθεια είναι δυσδιάκριτη και, μάλλον, ήσσονος σημασίας. Η βία εμπεριέχεται και στις πιο λεπτές χειρονομίες: μια αθώα κίνηση, μια αθώα φράση, ένα αθώο βλέμμα κρύβει πρακτικές και ρητορικές μίσους. Μια ενδελεχής εστίαση σε μικρά αδιάφορα πράγματα, που συμπυκνώνουν την ουσία της «θλιβερής» ανθρώπινης ύπαρξης.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, ηχητική δραματουργία - μουσική σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός, σύμβουλος δραματουργίας - εκτέλεση παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου, σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, κίνηση: Τάσος Καραχάλιος, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Καπετανάκη, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά.

Παράλληλες δράσεις
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου: Μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.
Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιανουαρίου: Εργαστήριο με τον Δημήτρη Καραντζά.
Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 5, 7, 15, 20, 24 ευρώ, μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 5, 12, 16, 19 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 4, 11, 14, 17 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.


Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εμπορικό κέντρο Golden Hall (ισόγειο), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, ομαδικές κρατήσεις:  213 0178176 και ηλεκτρονικά στο groupsales@sgt.gr, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονική προπώληση: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση: ο συνδυασμός πόλης και πολιτισμού, ο πολίτης ως δημιουργός και ο δημιουργός ως π...