ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

«Τροβατόρε»: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, από την ΕΛΣ, στο Ηρώδειο

Ακραίος «Τροβατόρε» ανάμεσα στη φωτιά και το φεγγαρόφωτο
Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, από την ΕΛΣ, στο Ηρώδειο, στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου
Η δημοφιλέστατη όπερα «Τροβατόρε», μία από τις σημαντικότερες του Τζουζέπε Βέρντι, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Στέφανο Πόντα, στο Ηρώδειο, στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Στο αρχετυπικό αυτό μελόδραμα του Ρομαντισμού, τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από μουσική μελωδική και ορμητική, άριες και ντουέτα γεμάτα πάθος και διάσημα χορωδιακά, που, δίκαια, του έχουν χαρίσει την αθανασία.
Στον «Τροβατόρε», όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και το φεγγαρόφωτο, ανάμεσα στη φλόγα του πάθους που καίει στα σωθικά και των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων και στο ψυχρό φως του φεγγαριού, που φωτίζει ακραίες καταστάσεις. Η υπόθεση, γεμάτη απρόσμενες ανατροπές, μιλάει για δύο αδέλφια, τα οποία δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους και εμφανίζονται ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα. Πρόσωπο κλειδί είναι μία Τσιγγάνα, που έριξε στη φωτιά ένα παιδί, προκειμένου να εκδικηθεί για τον άδικο θάνατο της μητέρας της: από λάθος, ήταν το δικό της.
Ο «Τροβατόρε» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1853, στη Ρώμη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Οι επευφημίες ήταν τόσο έντονες, ώστε να επαναληφθεί ολόκληρη η τελική σκηνή του έργου. Πολύ σύντομα, έγινε η δημοφιλέστερη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι παγκοσμίως. 
Η εντυπωσιακή παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς του Στέφανο Πόντα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 2012, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Ο Στέφανο Πόντα, ένας από τους πιο επιτυχημένους Ιταλούς σκηνοθέτες όπερας της νέας γενιάς με αναγνωρίσιμο ιδίωμα, υπογράφει ένα θέαμα «ούτε σύγχρονο, ούτε συμβατικό, αλλά “αρχαίο”» και σημειώνει: «Στο θέατρο και, προπάντων, στην όπερα, στόχος δεν είναι η εξωτερική ομοιότητα, η αληθοφάνεια, αλλά η αλήθεια. Η δε καλλιτεχνική αλήθεια διαφέρει από αυτήν της πραγματικής ζωής.
 Ένα θέαμα ούτε σύγχρονο, ούτε συμβατικό αλλά “αρχαίο”, στο οποίο το σύμβολο προσφέρεται σαν ένα είδος οπτικού εργαλείου, μέσω του οποίου αυτοί, που βλέπουν και ακούν, να βλέπουν και να ακούν την ιστορία της ίδιας της ψυχής, μέσα στο “Μιζερέρε” του πολιτισμού των λέξεων και των σπαταλημένων εικόνων, όπου ο Έρως θεωρείται ελεύθερος και ο Θάνατος απόμακρος».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης, σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Στέφανο Πόντα, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Ερμηνεύουν: Μανρίκο: Βάλτερ Φρακάρο, Λεονόρα: Τσέλια Κοστέα, Ατσουτσένα: Γιελένα Μανίστινα, Κόμης ντι Λούνα: Δημήτρης Πλατανιάς (21, 23/7) - Δημήτρης Τηλιακός (25, 27/7), Φερράντο: Τάσος Αποστόλου, Ινές: Μυρτώ Μποκολίνη, Ρουίθ: Παναγιώτης Πρίφτης, γέρος Τσιγγάνος: Νίκος Συρόπουλος, αγγελιαφόρος:  Βασίλης Κωτσικογιάννης. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 100 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό: 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes