ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια

Ένα μικρό εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Αίγινας, από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ομαδική έκθεση 30 διακεκριμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών, σε μία εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια», η έκθεση αναδεικνύει, εκτός από το πορτραίτο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ανθρώπους που συνάντησε, τόπους που διέσχισε καθώς και τα κτήρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα, καταρχήν, αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα - «τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτήρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτήν τη στιγμή καταρρέουν, γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας» - όπως σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.
Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού.
Στην Αίγινα, τα περισσότερα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια του νησιού, όπως το Ορφανοτροφείο (πρώην φυλακές της Αίγινας), «που ακόμη αισιοδοξούμε να μετατρέψουμε σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού, στο πλαίσιο ενός έργου που μένει ημιτελές» -όπως προσθέτει η επιμελήτρια της έκθεσης -, το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο (πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού), συνδέονται με εκείνον. Το στασίδι του στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, παραμένει, επίσης εκεί, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης.
Παναγιώτης Πασάντας.
Στο προσεχές διάστημα, η έκθεση θα μεταφερθεί, με επιπλέον συμμετοχές καλλιτεχνών, στην Αθήνα και το Ναύπλιο. Στην έκθεση της Αίγινας συμμετέχουν οι διακεκριμένοι εικαστικοί Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Εύα Κουτσούκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Παπασάικας, Γιάννης Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παύλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης.

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος Fistiki Fest 2015.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes