ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Μπιενάλε Φλωρεντίας: Ψηφιακό βίντεο Ελλήνων δημιουργών κέρδισε το πρώτο βραβείο

Προβατάκια, ένας τσομπάνος που μεταμορφώνεται σε χίμαιρα και για μουσική υπόκρουση ένα θέμα εμπνευσμένο από το εμβληματικό ηχητικό σήμα της ελληνικής ραδιοφωνίας και επί σειρά ετών της ΕΡΤ -θα μπορούσε να ήταν μια βουκολική ιστορία ή ίσως ακόμα μια φανταστική ιστορία θρίλερ.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι το «Gather», ένα ψηφιακό βίντεο κινουμένων σχεδίων, με δημιουργούς έναν φοιτητή και τον εκπαιδευτή του, που διακρίθηκε με το βραβείο «Lorenzo il Magnifico» στην ΧΙΙΙ Μπιενάλε της Φλωρεντίας (23 - 31/10/2021), κερδίζοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία βιντεοτέχνη (Video Art).

Βασική επιδίωξη του έργου είναι να θίξει το ζήτημα της αποξένωσης του ανθρώπου από την πρόοδο του σύγχρονου πολιτισμού και την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι βραβευμένοι δημιουργοί του «Gather», ο φοιτητής της σχολής Καλών Τεχνών (τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μιχάλης Κωταΐδης από τις Κρηνίδες Καβάλας και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δημήτρης Μπατσής, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο, όταν ο τελευταίος δίδασκε το μάθημα του ηχητικού σχεδιασμού στο δεύτερο έτος των σπουδών.

Τους δυο αυτούς ανθρώπους έφερε κοντά η αγάπη τους για τη δημιουργία, την αναζήτηση και την τεχνολογία, όπως αυτή εφαρμόζεται, πλέον, και στον τομέα της βιντεοτέχνης. Παρά τη σημαντική διάκριση που έλαβαν στη 13η Μπιενάλε της Φλωρεντίας –με τη δουλειά τους να ξεχωρίζει ανάμεσα σε 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, κρατούν χαμηλούς τόνους, αναμένοντας τα αποτελέσματα και της τελικής πρόκρισης.

Το «Gather», τις επόμενες ημέρες, θα διαγωνιστεί μεταξύ δέκα τριών έργων -των νικητών, δηλαδή, που επιλέχθηκαν και διακρίθηκαν στη φετινή Μπιενάλε- για την τελική πρόκριση στην έκθεση Exhibition of the Winners, περνώντας από διεθνή κριτική επιτροπή, προκειμένου να αναδειχθεί ο καλύτερος ανερχόμενος νέος καλλιτέχνης, ανεξαρτήτου διαγωνιστικής κατηγορίας.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes