ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο ιός εξαπλώνεται, τα μέτρα αυστηροποιούνται

Με συνεχείς συσκέψεις και καθημερινές ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού και πρόληψης επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στην διασπορά του κορωνοϊού, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στη χώρα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από τον ιό, ενός 90χρονου που νοσηλευόταν στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας, ενός 67χρονου που είχε εισαχθεί στο Γ.Ν. Ζακύνθου, αλλά και ενός 53χρονου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε χθες στα 331, εκ των οποίων τα 103 καταγράφηκαν το χθεσινό 24ωρο.
Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς, οι οκτώ είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 51 ασθενείς.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στο ελάχιστο και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν».
Εντείνοντας τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού η κυβέρνηση έλαβε χθες την απόφαση για διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, την αναστολή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία, αλλά και την επιβολή προστίμων 5.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, αλλά και η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με Ισπανία.
Ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο Ν. Χαρδαλιάς αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και ότι οι αρμοδιότητες του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανατίθενται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως αποφασίστηκε επιπλέον στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό και προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται. Όπως ανακοινώθηκε, στις 18:00 θα συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με βιντεοκλήση, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες «Μένουμε σπίτι».
Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλαδος Ιερώνυμο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σήμερα από την Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει εκτάκτως.
 Στο μεταξύ σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ, τα οποία προβλέπουν την αποτροπή εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στα καταστήματα και τήρηση απόστασης μεταξύ των πελατών.
Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης των μέτρων, τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού» και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια.

«Σε εφαρμογή των μέτρων κάνουμε τον πρώτο έλεγχο σε μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Θα υπάρχει αριθμημένη κάρτα εισόδου, όποιος μπαίνει θα την παίρνει και όταν βγαίνει θα αφήνει την κάρτα» διευκρίνισε. Σημείωσε παράλληλα πως «όλα τα ράφια είναι γεμάτα» ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα αντισηπτικά είπε ότι από την Πέμπτη θα υπάρξει νέα τροφοδοσία της αγοράς.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes