ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Πρωτοβουλίες για την παραγωγή πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων

Πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και να στηρίξει τους καλλιτέχνες που δοκιμάζονται, δρομολογεί το ΥΠΠΟΑ, τη στιγμή που ο κορωνοϊός επέβαλε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με επιστολή της προς τους επικεφαλής των  εποπτευόμενων πολιτιστικών Οργανισμών, ζητά να συστηματοποιήσουν και να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. «Η εξεύρεση   τρόπων πρόσβασης των πολιτών στον Πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί», γράφει η υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Μενδώνη ζήτησε από τους εποπτευόμενους φορείς να  αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και, ταυτόχρονα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά.
Για να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε εκτίμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης, χρειάζεται τη συνολική και πλήρη αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσεων που αναγκάστηκαν να επιφέρουν οι Οργανισμοί στο πρόγραμμά τους. Το Υπουργείο πρέπει να ενημερωθεί και για τις ενδεχόμενες ακυρώσεις δράσεων ή έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους εποπτευόμενους φορείς για το προσεχές διάστημα και ενδέχεται να ακυρωθούν είτε λόγω παράτασης των μέτρων είτε γιατί, ενδεχομένως, οι συνθήκες να μην επιτρέπουν πλέον την υλοποίηση τους.
Η κα  Μενδώνη  σημειώνει ότι υπάρχει αρχειακό πολιτιστικό υλικό -παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λπ.-  που μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά -με ή χωρίς χρέωση,   και ζητά την προετοιμασία αυτού του πολιτιστικού υλικού, ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των Οργανισμών.
Επίσης, η ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό που μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδων των Οργανισμών -με ή και χωρίς χρέωση, είναι ευπρόσδεκτη στις υπάρχουσες συνθήκες. Τέλος, η  υπουργός τονίζει ότι είναι απαραίτητο, για τη δημιουργία ή την καταγραφή της όποιας πολιτιστικής δράσης «να εφαρμόζονται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού».
Οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι πολιτιστικοί Οργανισμοί του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέρουν διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης και διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, προσκαλώντας μας να δούμε από κοντά τα μνημεία μας, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας με τα αγάλματα.

Τις ημέρες αυτές που «μένουμε σπίτι», η τεχνολογία μάς επιτρέπει να θαυμάσουμε κορυφαία μνημεία και έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούμε τις αίθουσες των Μουσείων. Βλέπουμε τα μοναδικά τους εκθέματα, χωρίς βιασύνη και συνωστισμό. Δε βγαίνουμε από το σπίτι για να περπατήσουμε στους αρχαιολογικούς χώρους. Κι αν μας έλειψε η Πινακοθήκη, μπορούμε να δούμε τις συλλογές της.
Μένουμε σπίτι για να περιηγηθούμε χώρους και τις πλούσιες συλλογές των Μουσείων, να παίξουμε με τα παιδιά μας εκπαιδευτικά παιχνίδια, μαθαίνοντάς τους την πολιτιστική  μας κληρονομιά με πρωτότυπο και ψυχαγωγικό τρόπο.  

Βλέπουμε, με άνεση, τις συλλογές των Μουσείων και της Εθνικής Πινακοθήκης με την ψηφιακή περιήγηση. Παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και με όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, με ξεναγό μας τη Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ! Παίρνουμε «πινέλα και χρώματα» και δημιουργούμε τις πιο απίθανες παραλλαγές των φημισμένων αγαλμάτων. Γινόμαστε οι αρχιτέκτονες  ενός νέου Ναού στην Κλασική Αθήνα. Αυτά τα θαυμάσια συμβαίνουν μέσω των ευφάνταστων  εφαρμογών, με τις οποίες το ΥΠΠΟΑ  φέρνει  τον Πολιτισμό στο σπίτι μας.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes