Σκληρός «πόλεμος» κατά του Covid19 με απρόβλεπτα αποτελέσματα

Η παγκόσμια οικονομία έχει από ένα δημοσιονομκό σχέδιο τόνωσης αρκετών τρισεκατομμυρίων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό θα πρέπει να φτάσει ίσως και στα 26 τρισ. δολάρια ή το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέσα στο επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης ύψους 1,14 τρισ. δολαρίων (1,06 τρισ. ευρώ). Οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερες ενέσεις. Το σύνθημα όλων; Το «ό,τι χρειαστεί» που είχε πει και το 2012 ο Μάριο Ντράγκι ή αλλιώς «Στήριξη χωρίς όρια» όπως διαβεβαίωσε η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. προωθούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, των οποίων το ύψος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ.  Η αισθητή αύξηση των δαπανών συνεπάγεται και ένα κύμα εκδόσεων χρέους γεγονός που ήρθε να απογειώσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες. Και εδώ ήταν που έρχεται να παρέμβει δυναμικά η ΕΚΤ. Ρίχνει στο σύστημα 1,1 τρισ. ευρώ (αγοράζοντας μεταξύ άλλων και ελληνικά ομόλογα ύψους έως 12 δισ. ευρώ) και πετυχαίνει (τουλάχιστον όπως φαίνεται από την πρώτη αντίδραση των αγορών σήμερα) να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί επίσης ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Προφανώς αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά και οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη «δόση» του φαρμάκου. Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία θυμίζουν ολοένα και περισσότερο καιρό... πολέμου. Οι υπηρεσίες (ταξίδια, ξενοδοχεία, εστιατόρια) μπαίνουν στον πάγο και η μεταποίηση αλλού βάζει λουκέτα και αλλού αλλάζει το έιδος της παραγωγής της.

Ο «πόλεμος» αυτός θα είναι σκληρός και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Όλα τα «όπλα» πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι χωρίς ταμπού. Και η αποτελεσματικότητά τους να δοκιμάζεται και να επανεξετάζεται συνεχώς.

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...