ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Το πρώτο Escaping South Festival του ξενοδοχείου Lindian Village στη Ρόδο σημείωσε τεράστια επιτυχία και αναγνώριση από το κοινό

Επενδύοντας στον Πολιτιστικό Τουρισμό, η ξενοδοχειακή οικογένεια Σβυριάδη ανέπτυξε το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και πολιτισμού που προβάλλει την κουλτούρα των νότιων περιοχών του κόσμου. Το πρώτο“Escaping South Festival”, είναι γεγονός και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους τοπικούς και τους διεθνείς επισκέπτες του ξενοδοχείου Lindian Village στη Ρόδο.
Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου αλλά και πλήθος φιλότεχνου κοινού, απόλαυσαν την άρτια διοργάνωση των πολιτιστικών και γαστρονομικών event που διήρκησαν 6 ημέρες και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου
Η τοπική πολιτική ηγεσία αλλά και επίσημες αποστολές από την Αθήνα έδωσαν το παρόν στο πρώτο έτος λειτουργίας του φιλόδοξου φεστιβάλ.
Η πρωτοβουλία οικογένειας Σβυριάδη, έχοντας μητροπολιτικό χαρακτήρα, αποτέλεσε πόλο έλξης και για μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Ρόδο και φιλοξενήθηκαν στο Lindian Village προκειμένου να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Τρείς ήταν οι τιμώμενες χώρες για φέτος με σκοπό να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του Νότου τους. Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, παρουσίασαν στο κοινό τα πολιτιστικά και γαστρονομικά χαρακτηριστικά τους.
Με στόχο την ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού, η πλατφόρμα Rest@rt Contemporary Art Platform, η μοναδική αναγνωρισμένη δράση υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ανέλαβε την οργάνωση του πολιτιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν τα εξής:

Στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγοντας τις επίσημες φεστιβαλικές δράσεις και με την παρουσία σύσσωμης της πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, η ιστορικός Τέχνης Δρ. Ντόρας Ρογκάν παρέθεσε διάλεξη σχετικά με την επίδραση του Φωτός στο έργο των Ελλήνων ζωγράφων. Όσοι παρακολούθησαν την διεθνώς διακεκριμένη Ελληνίδα τεχνοκριτικό, απόλαυσαν μια μοναδική περιήγηση στην ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής.
Η διάλεξη της γνωστής ιστορικού, έγινε για να ολοκληρωθεί η παρουσίαση της ενδιαφέρουσας εικαστικής έκθεσης που είχε στηθεί στον ολοκαίνουριο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών χώρο Τέχνης του ξενοδοχείου που  άνοιξε για το κοινό στις αρχές Αυγούστου. Η έκθεση ζωγραφικής που πλαισίωσε τις φεστιβαλικές δράσεις είχε σκοπό να αναδείξει την εικαστική επισήμανση και αποκρυπτογράφηση των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού φωτός. Η έκθεση “The Eternal Light of Greece” φιλοξενήθηκε στο Lindian Village δίνοντας τη δυνατότητα στους διεθνής επισκέπτες να γνωρίσουν τα έργα 9 εκλεκτών Ελλήνων καλλιτεχνών. Πρόκειται για τους: Χρύσα Βέργη, Πόλυ Κάνιστρα, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μαδένης, Καίτη Μαυρομάτη, Χρήστος Παλατζάς, Νίκος- Γιώργος Παπουτσίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Βαγγέλης Ρήνας.
Σε άμεση διασύνδεση με το παραδοσιακό τοπικό στοιχείο, παρουσιάστηκε στο κοινό μια έκθεση παραδοσιακών Ροδίτικων κεραμικών από τη συλλογή Ίκαρος. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου φιλοξενήθηκαν ενδεικτικά αντικείμενα, ευγενική παραχώρηση της συλλογής Γιάννου Ιωαννίδη ως μια ιστορική αναδρομή  της βιομηχανίας που άλλαξε την οικονομία των Δωδεκανήσων.
Σε άμεσο διάλογο με την παράδοση τέθηκε ένα σύγχρονο μέσο εικαστικής έκφρασης. Ένα ψηφιακό έργο που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ από τον διεθνή εικαστικό Φίλιππο Τσιτσόπουλο. Το video- art του δημιουργού προβλήθηκε στις οθόνες των δωματίων του ξενοδοχείου.
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας το Νότο της Ιταλίας, το συγκρότημα Encardia παρέθεσε στην εντυπωσιακή πισίνα μια μουσικοχορευτική συναυλία που ξεσήκωσε κοινό και καλεσμένους.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή 11-12 Οκτώβριου η Γαλλία, παρουσίασε την κινηματογραφική της παράδοση μέσα από το φεστιβάλ ταινιών Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ “Cinemed”.
Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Lindian Village προβλήθηκε η ταινία “Manuel” του Dario Albertini που απέσπασε  το Antigone Award της Περιφέρειας του Μονπελιέ το 2017. Με την παρουσία τους τίμησαν το φεστιβάλ, ο ίδιος πολυσυζητημένος σκηνοθέτης και η Ιταλίδα πρωταγωνίστρια Francesca Antonelli.

Στο γαστρονομικό κομμάτι, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν καθημερινά μαθήματα μαγειρικής Ελληνικής- Ιταλικής και Γαλλικής κουζίνας και ειδικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, γαλλικών τυριών, και σαμπάνιας. Οι καλεσμένοι σεφ –ο  Θάνος Φέσκος εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Paul Bourgalieres εκπροσωπώντας τη Γαλλία και η Alessandra Russo εκπροσωπώντας την Ιταλία, παρέθεσαν εντυπωσιακά menu degustation που ενθουσίασαν τους καλεσμένους.
Με την παρουσία τους τίμησαν το φεστιβάλ : ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κος. Λευτέρης Κρέτσος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κος. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Ρόδου κος. Τέρης Χατζηιωάννου και η αντιδήμαρχος τουρισμού κα. Μαρία Χατζηλαζάρου.

Lindian Village, Lardos Beach 85 109 Rhodes Greece
T: +30 22440 34900, info@lindianvillage.gr, www.lindianvillage.gr

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes