ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

«Χρυσός Διόνυσος» στην ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Η ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο - και ακόμα πέντε βραβεία,  στο 41ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Όπως επισήμανε η κριτική επιτροπή -αποτελούμενη από τους Βασίλη Καρδάση, Βαγγέλη Λυμπερόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Άρη Σταύρου και Γιώργο Τελτζίδη- η ταινία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης για «την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της σε ένα περίκλειστο μη-αστικό περιβάλλον, με άρτια πολυεπίπεδη κινηματογράφηση».

Στο 20λεπτης διάρκειας φιλμ, με μουσική που φέρει την υπογραφή του Μπάμπη Παπαδόπουλου, ερμηνεύουν οι Κίμων Κουρής, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Νίκος Γκέλια, Κωστής Σειραδάκης, Νικολέττα Χαρατζόγλου.
Είναι η τέταρτη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ο οποίος μεταφέρει τη δράση τού έργου σε μια ακριτική περιοχή κοντά στην Ορεστιάδα. Πρόκειται για ένα δυνατό δράμα με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα συνεχόμενα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο του. Ο Τάσος -πρώην κατάδικος, και η φίλη του Κική -μια σερβιτόρα, αναζητούν διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας, η οποία κάνει τη ζωή τους κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Τα πράγματα, όμως, πηγαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο.
Η ταινία διακρίνεται για το πολύ καλό καστ, τις δυνατές ερμηνείες, την ωραία δομημένη ατμόσφαιρα και την καθηλωτική φωτογραφία του Κλαούντιο Μπολιβάρ.

Η νέα δημιουργία του Παναγιώτη Χαραμή πρώτευσε, επίσης, σε ακόμα πέντε κατηγορίες: καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Κίμων Κουρής), σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ).

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» για «την ιδιαίτερη κινηματογραφική της αφήγηση», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη, η οποία βραβεύτηκε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία, το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes