ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ηρώδειο: Θερμό χειροκρότημα στην πρεμιέρα του «Ναμπούκο»

Στο κατάμεστο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου η πρεμιέρα του «Ναμπούκο», της πρώτης καλοκαιρινής παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, που ερμήνευσε τον ρόλο του τίτλου, χειροκροτήθηκε θερμά κατά τη διάρκεια, αλλά και στο φινάλε της παράστασης. Θερμό χειροκρότημα και επευφημίες απέσπασαν οι συμπρωταγωνιστές του Σάε-Κιουνγκ Ριμ, Ρικκάρντο Τζανελλάτο, Έλενα Κασσιάν, Δημήτρης Φλεμοτόμος, Δημήτρης Κασιούμης, Γιάννης Καλύβας, Βαρβάρα Μπιζά.
 Η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σημείωσαν εξαιρετική επίδοση ενθουσιάζοντας το κοινό. Ο αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν ανέδειξε τις πολλαπλές όψεις της μουσικής του Τζουζέππε Βέρντι, συνοδεύοντας εξαιρετικά τη Χορωδία και τους πρωταγωνιστές. Επόμενες παραστάσεις, απόψε Κυριακή 3, την Τετάρτη 6 και την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στις 21.00 στο Ηρώδειο.
Ο «Ναμπούκο» είναι, κυρίως, γνωστός για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον αυστριακό κατακτητή. Εκτός από αυτό το πασίγνωστο χορωδιακό, η όπερα περιλαμβάνει απαιτητικούς - μουσικά και ερμηνευτικά - ρόλους.
  Ο μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι έκανε το «Va Pensiero» αντιφασιστικό ύμνο στη δεκαετία του ’30 και το διηύθυνε το 1946, την πρώτη μέρα που ξαναλειτούργησε η  Σκάλα του Μιλάνου, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2011, το «Va Pensiero» έγινε αιτία να συγκινηθεί ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, που, λίγο καιρό πριν, είχε δηλώσει: «δεν μπορείς να χορτάσεις με πολιτισμό», και να ακυρώσει τις περικοπές που είχε εξαγγείλει.
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ογκέν, σκηνοθεσία: Λέο Μουσκάτο, σκηνικά: Τιτσιάνο Σάντι, κοστούμια: Σίλβια Αϊμονίνο, βίντεο: Λούκα Ατίλι, φωτισμοί: Αλεσάντρο Βεράτσι, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Ερμηνεία: Ναμπούκο: Δημήτρης Πλατανιάς, Ισμαέλε: Δημήτρης Φλεμοτόμος, Ζαχαρίας: Ρικάρντο Τζανελάτο, Αμπιγκαΐλε: Σάε - Κιουνγκ Ριμ, Φενένα: Έλενα Κασσιάν, Αρχιερέας του Βάαλ: Δημήτρης Κασιούμης, Αμπντάλο: Γιάννης Καλύβας, Άννα: Βαρβάρα Μπιζά. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes