ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Το πλωτό «Νεραϊδίσιο» μουσείο του Γιάννη Λάτση συνεχίζει τις αφηγήσεις της με δωρεάν είσοδο, στη Μαρίνα Φλοίσβου

Το μοναδικό στη Ελλάδα πλωτό Μουσείο βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, σε νέο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο.
Σκοπός του πλωτού Μουσείου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «Νεράιδα» και της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η παρουσίαση της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας μας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά..
Επισκέψεις
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου έχει ως εξής: Παρασκευή 17:00-20:30 (τελευταία προσέλευση 20:00), Σάββατο 11:00-18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30) και Κυριακή 12:00-18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30). Τα ωράρια λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιούνται αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Κάθε Κυριακή στις 11:00-12:00 υλοποιείται στο Μουσείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα. Ένα παιχνίδι εν πλω», που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Οι γονείς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να αποστείλουν email στο neraida@latsis-foundation.org δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό τους, το ονοματεπώνυμο και την ηλικία των παιδιών, την ημερομηνία που τους ενδιαφέρει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται, επίσης, δεκτές και στην υποδοχή του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.
Στις αρχές του 1950, το «Νεράιδα» σάλπαρε για πρώτη φορά στον Αργοσαρωνικό με το όνομα «Laurana» που του είχαν δώσει οι Ιταλοί ιδιοκτήτες του, δέκα περίπου χρόνια πριν. Με το όνομα αυτό είχε εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις βόρειες ακτές της Αδριατικής, είχε θητεύσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως διασωστικό πλοίο του ιταλικού στόλου και στη συνέχεια είχε δρομολογηθεί στη γραμμή Μάλτα -Συρακούσες.
Με το όνομα αυτό, επίσης, το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης, τον Δεκέμβριο του 1949, από μαλτέζικη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Σύντομα, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής του και δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, την οποία εξυπηρέτησε έως το 1974.
Το πλοίο οφείλει την ονομασία του «Νεράιδα» από τον Νικόλαο Πλαστήρα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ύδρας ενώ είχε την τύχη να μεταφέρει, για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, χιλιάδες Έλληνες και ξένους, ντόπιους και τουρίστες, στα λιμάνια του Αργοσαρωνικού.
Παρόλο που ήταν ένα από τα μικρότερα και τα λιγότερο προσοδοφόρα πλοία του στόλου του καπετάν - Γιάννη Λάτση, πάντα ο ίδιος και η οικογένειά του το θεωρούσαν το πιο τυχερό. Αρκετοί, άλλωστε, ακόμα θυμούνται τον ίδιο στο λιμάνι του Πειραιά άλλοτε να κόβει εισιτήρια, άλλοτε να μοιράζει κάρτες ελευθέρας επιβίβασης κι άλλοτε να μεταφέρει τις αποσκευές των επιβατών του «Νεράιδα».

Έτσι,  δεν ακολούθησε τη μοίρα της πλειονότητας των πλοίων που συμπληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους, και δεν οδηγήθηκε ποτέ για διάλυση. Αντίθετα, παρέμεινε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για πάνω από τριάντα χρόνια, έως το 2007, οπότε και η οικογένεια αποφάσισε τη μετασκευή, η οποία διήρκεσε, περίπου, τρία χρόνια.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes