Το βαβυλωνιακό έπος «Γκιλγκαμές» στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» του δήμου Βύρωνα και στο Φεστιβάλ δήμου Ηλιούπολης

Το διαχρονικό μέγα βαβυλωνιακό έπος «Γκιλγκαμές» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, το οποίο απέσπασε τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2014, παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Ρόδα, στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» του δήμου Βύρωνα, στις 28 Αυγούστου, και στο Φεστιβάλ δήμου Ηλιούπολης, στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ, της οποίας τα ερείπια έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, τρισέγγονος του Νώε. Το έπος, που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του, διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες ύστερων λαών, όπως των Ελλήνων και των Εβραίων.
Το «Γκιλγκαμές» είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών τις Καυκασίας, μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητών. Ξαφνικά, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα, τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή, πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο, ίδιο, σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με τον λόγο. Πινακίδες, που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του έργου. Σήμερα πλέον, έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη βαβυλωνιακή, η σουμεριακή και η ασσυριακή.
Ένα φοβερό ταξίδι σε αναζήτηση της αθανασίας

Στην απόδοσή της, η ομάδα Ρόδα διέπλασε το έργο σε μορφή θεατρική, μεταφρασμένο και διασκευασμένο ανάλογα. Ο Γκιλγκαμές εμφανίζεται σαν το πρότυπο της ανδρικής δύναμης και ομορφιάς. Ακαταμάχητος και ασυναγώνιστος στα πλαίσια της πόλης του, καταλήγει να καταπιέζει τους κατοίκους της, μέχρι που συναντά τον Ενκιντού, αρχικά αντίπαλό του και, τελικά, αδελφικό του φίλο. Οι δυο τους επιχειρούν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες.
Ο Ενκιντού πεθαίνει, τιμωρημένος από τους θεούς για τις ύβρεις που απευθύνουν οι δύο φίλοι στην Ιστάρ, τη θεά του έρωτα. Ο Γκιλγκαμές, συντετριμμένος από τον θάνατό του και φοβισμένος μπροστά στο δικό του αναπόφευκτο τέλος, αρχίζει ένα φοβερό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας την αθανασία. Η περιπλάνησή του θα του φέρει την κατανόηση για τη ζωή και τη σοφία που θα τον απαλλάξει από το άγχος του θανάτου.
Η θεατρική ομάδα Ρόδα ιδρύθηκε από τη Μαρία Περετζή, πριν από 26 χρόνια. Έκτοτε, έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις με άξονα παγκόσμιους μύθους και έχει πραγματοποιήσει μουσικές συναυλίες, κυρίως, με τη μουσική του Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου, Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης, 1866 - 1949). Με την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή, η ομάδα μελετάει, μέσα από το θέατρο και τη μουσική, τις φιλοσοφικές ιδέες του Γκουρτζίεφ σε ένα πρακτικό και βιωματικό επίπεδο.
Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 ευρώ, μέσω viva.gr και αθηνόραμα.gr ή τηλεφωνικά στο 11876 και στα καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και στο Viva kiosk στο Σύνταγμα, αγορά στο ταμείο του θεάτρου: κανονικό: 15 ευρώ, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 2836763, 6976 033948 και 6937 422456.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή, κείμενο: Δημήτρης Περετζής - Μαρία Περετζή, σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής, μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Άγγελος Γιαννάτος, κουστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Άννα Κυπραίου, Μαρία Τσούγκα, χορικά: Μαρία Περετζή, ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος, Ηλίας Πιλάτος, Άγγελος Γιαννάτος, φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης, Μαρίζα Πελεκάνου, Ορφέας Περετζής, φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Χάρης Καρίνος, Φώτης Τραγανουδάκης, μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή. Ερμηνεύουν: Γκιλγκαμές: Δημήτρης Γασπαράτος, Ενκιντού: Γιώργος Κωστογιάννης, αφηγητής:  Σταύρος Κάππας, Ιστάρ: Ιουλία Βεντίκου, Σάμχατ: Εύα Αυλίδου, Χουμπαμπά / Νώε: Σταμάτης Λόγος, Σάμας: Δημήτρης Μπόζες, Νινσούν: Άννα Κυπραίου, φίδι: Ίρις Μπαγλανέα, Ουρσαναμπί: Δημήτρης Νέλλας, Χοροί: Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιώργος Ντούνης, Μαρίζα Πελεκάνου, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Αθηνά Παπαφώτη, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα, Βίκυ Τσέλιου, Ίρις Μπαγλανέα, Πία Πιερράκου, Χρυσούλα Μπέτσα, Λένα Κοντοπίδου, Γεωργία Καρούτσου, Αλέξανδρος Τζέκας, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Χάρης Καρίνος, Εύα Βιλλιώτου, Θωμάς Γκότσης.Δεν υπάρχουν σχόλια

«Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση: ο συνδυασμός πόλης και πολιτισμού, ο πολίτης ως δημιουργός και ο δημιουργός ως π...