ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Σμύρνη μου αγαπημένη» για τρίτη χρονιά

Στον «Ελληνικό Κόσμο», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Καλύπτοντας την πιο σημαντική ιστορικά περίοδο, από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, η μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τη Σμύρνη και την ιστορία της, το έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη», επέστρεψε για τρίτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Σε κείμενο και σκηνοθεσία  Μιμής Ντενίση, το έργο, που συγκλόνισε το κοινό, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως η «παράσταση της δεκαετίας», θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στον «Ελληνικό Κόσμο» και, από τις 25 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική Σμύρνη, η παράσταση, που βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο, πιστή πάντα στην προσπάθειά της να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, μας ξεναγεί στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.
Ηρωίδα του έργου είναι μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, η οποία θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.
Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Έλληνας και βενιζελικός, όπως και ο πατέρας και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης επιτυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο. Κυριαρχούν, όμως, και τα ιστορικά γεγονότα, που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων, μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση.
«Λένε πως, για να γράψεις καλά ένα έργο, δεν πρέπει να σκέφτεσαι τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό. Πρέπει να αφήνεις τη φαντασία να οδηγεί ελεύθερα το χέρι που γράφει» σημειώνει η Μιμή Ντενίση. «Αυτό έκανα, όταν έγραφα το έργο. Αυτή είναι η δυσκολία, που δημιούργησα για τον εαυτό μου, ως σκηνοθέτη! Η Σμύρνη είναι ένα έργο σύνθετο, θέλει πολύ συναίσθημα, πολύ χιούμορ, εναλλαγή εικόνων, μουσική, τραγούδι. Είναι μια οικογενειακή ιστορία, που είναι κομμάτι της Μεγάλης Ιστορίας της εποχής 1917 - 1923. Όλα πρέπει να δένουν αρμονικά, να θυμίζουν - όσο γίνεται - την αξεπέραστη ατμόσφαιρα της χαμένης ρωμέικης Σμύρνης, που πάντα κεντρίζει τη φαντασία μας.
Το ευτύχημα για μένα ήταν πως είχα εξαίρετους ηθοποιούς και συνεργάτες και, πάνω από όλα, την “προστασία” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που οι δημιουργοί του προέρχονται από εκείνα τα μέρη. Πολλές φορές, ένιωσα αληθινή συγκίνηση σκηνοθετώντας ή παίζοντας και πιστεύω πως το ίδιο θα αισθανθούν και οι θεατές. Γιατί όλοι κουβαλάμε ένα κομμάτι Σμύρνης μέσα μας κι ας μην είμαστε από κει. Οι πόλεις δεν είναι τα κτήρια, είναι αυτοί που τα κατοικούν! Οι πρόσφυγες δεν γύρισαν ποτέ εκεί, έφεραν όμως την Ιωνία σε μας και την έκαναν μέρος της καρδιάς μας».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική - ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού. Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Χρήστος Βελιάνο, Μαριλένα Δήμα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης. Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

Πληροφορίες
«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540300. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη: 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 18:30. Ο «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει σε όλους τους χώρους του πρόσβαση και θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Προπώληση εισιτηρίων: «Ελληνικός Κόσμος», εκδοτήριο Ticketservices: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes