ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η κωμωδία «Αμάραντα» στο θέατρο Φάουστ

Ήρωες της ιστορίας είναι ένας θίασος ζώντων και νεκρών στην έσχατη παράστασή τους: ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα, λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά.
Με υλικά όλα εκείνα τα θεμελιώδη συστατικά που συνθέτουν τα θεατρικά σύμπαντα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη, η bijoux de kant επιχειρεί, μέσα από μια υπερ - λογική κωμωδία, τη δημιουργία του εθνικού μας πορτρέτου: φαιδροί, βαρυπενθούντες, από χρόνια πεθαμένοι και πεινασμένοι φτωχοδιάβολοι, που προσπαθούν να αναπαραστήσουν τα συντρίμμια του εαυτού τους.
Με τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την Τέχνη να απουσιάζουν, ακριβώς όπως και τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, η παράσταση «Αμάραντα» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη στο θέατρο Φάουστ, από τις 22 Δεκεμβρίου.

Στα «Αμάραντα», όλα συμβαίνουν στο παρασκήνιο ενός τσίρκου. Όμως, ο κόσμος της παράστασης δεν επιθυμεί να είναι λογικός, αλλά υπερ - λογικός, να έρχεται από την προϊστορία και τα παραμύθια και να καταλήγει σε αινιγματικές πράξεις βίας και θανάτου, που έχουν χαρακτήρα τελετουργικό. Οι πράξεις αυτές, παρά τη σκληρότητά τους, εκπέμπουν μια περίεργη ομορφιά, που, τελικά, λυτρώνει.
Λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά
Ήρωες της ιστορίας είναι ένας θίασος ζώντων και νεκρών στην έσχατη παράστασή τους: ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα, λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά. Ένας αποτυχημένος μπουλουκτζής, μια τρομοκρατημένη γυναίκα, Άνθρωποι που δεν πονούν καθόλου ή πονούν πολύ, δεν φοβούνται καθόλου ή φοβούνται υπερβολικά, πρόσωπα χωρίς ξεχωριστή ατομικότητα που εκπροσωπούν κοινωνικούς ρόλους και ψυχισμούς αρχετυπικούς. Και δίπλα τους, ένας νεκρός μπουλουκτζής και μια πολλάκις νεκρή καλλιτέχνις. Πλάσματα μυθολογικά, σε επικοινωνία με αόρατες δυνάμεις και αγγέλους.

Μια παράξενη βουή πλησιάζει
Ο Μέμος, ένας περιφερόμενος μπουλουκτζής, έχει μόλις κηδέψει τον για χρόνια συνεργάτη και σύντροφό του, Στάμο. Μην έχοντας συνέλθει ακόμα από την πρόσφατη απώλεια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, για να ανέβει στη σκηνή και να παίξει για πρώτη φορά μόνος. Μαζί του, αυτή την παράξενη και ταραγμένη νύχτα, στο παρασκήνιο του τσίρκου, βρίσκεται και η Μερόπη, πρώην σύζυγος του Στάμου, και άσπονδη δική του φίλη. Μια παράξενη βουή πλησιάζει, το κοινό είναι ταραγμένο και η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα αφηγείται τους θανάτους της έναν προς έναν, λίγο πριν βγει ο Μέμος στη σκηνή.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Παύλος Μάτεσις - Γλυκερία Μπασδέκη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, βοηθός σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, βοηθός σκηνογράφου: Νίκος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Μαρία Πανουργιά, Μπέττυ Βακαλίδου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες

Θέατρο Φάουστ: Καλαμιώτου 11 - Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3234095. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes