Εκστρατεία στήριξης για το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης του πολιτισμού ξεκίνησε, με την έναρξη της δράσης «act4greece: στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης», που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στη Φρυνίχου 14, στην Πλάκα.
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας crowdfunding «act4greece» της Εθνικής Τράπεζας και στοχεύει να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα & Θέατρο Τέχνης - Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα).
Από αριστερά προς τα δεξιά οι ομιλητές της παρουσίασης της δράσης «act4greece: στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης»:  η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου -Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, η Νέλλη Τζάκου -Γεν. Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας και η Μαριάννα Κάλμπαρη - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης.

Στο πλαίσιο του «act4greece», πραγματοποιήθηκε μελέτη προκειμένου να αποτυπώσει με ακρίβεια τις ανάγκες επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Θεάτρου Τέχνης, και, σύμφωνα με αυτή, για να καλυφθούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες του, απαιτείται να συγκεντρωθεί το ποσό των 108.176 ευρώ.
Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού και στρατηγικός εταίρος της πρωτοβουλίας «act4greece», συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας το μισό του ποσού αυτού, ήτοι 54.100 ευρώ, κάνοντας έτσι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Θεάτρου Τέχνης.
Απώτερος στόχος, στους επόμενους 3 μήνες (16/3 έως 16/6/2016) είναι να καλυφθεί και το υπόλοιπο του ποσού (54.076 ευρώ), μέσα από δωρεές φίλων του θεάτρου, αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του «act4Greece» και την ειδική σελίδα που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό (www.nbg.gr/act4greece/theatro-texnis). 
Ταυτόχρονα, όμως, και όσοι αγοράζουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους για τις παραστάσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία κράτησης και εξόφλησης, να συνδράμουν προαιρετικά, προσφέροντας τη δωρεά της επιλογής τους.
Όλες οι λεπτομέρειες της δράσης, όπως και το βίντεο της εκστρατείας στήριξης του Θεάτρου Τέχνης (www.youtube.com/watch?v=zzKktFjG5yo) παρουσιάστηκαν σήμερα σε μια ζεστή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν: η κα Μαριάννα Κάλμπαρη - Καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου - Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση και η κα Νέλλη Τζάκου - Γεν. Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας.       
Ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης περιγράφει την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης ως μια ηθική ανταπόδοση στα όσα έχει προσφέρει εκείνο στον Πολιτισμό.
Η κα Μαριάννα Κάλμπαρη, στο καλωσόρισμά της, αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά του Θεάτρου Τέχνης, αλλά και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει το Θέατρο, σήμερα τονίζοντας: «Παλεύουμε χωρίς καμία επιχορήγηση, από το 2011. Παλεύουμε χωρίς χορηγίες γενικώς, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για την τέχνη και τον πολιτισμό ευρύτερα. Η πρωτοβουλία “act4greece” έρχεται να μας στηρίξει. Έρχεται να μας δώσει την ευκαιρία να καλύψουμε ανάγκες πολύ βασικές για τις υποδομές μας, όπως είναι η επισκευή των δύο σκηνών μας, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα εισιτήρια. Γι’ αυτόν τον λόγο ευχαριστούμε πολύ την Εθνική Τράπεζα που δημιούργησε αυτή την πρωτοβουλία, και πρωτίστως ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση, γιατί αγκάλιασε το Θέατρο Τέχνης επιλέγοντας να είναι εκείνο που θα στηρίξει, μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Το “act4greece” είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο ανάγκη έχουμε τον πολιτισμό - ειδικά σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η Τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα. Είναι η μόνη που μπορεί».
Η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με τη σειρά της, αφού αναφέρθηκε αρχικά στη μακρά συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα του πολιτισμού, που μετρά 40 και πλέον χρόνια, ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Ωνάση επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης επισημαίνοντας: «Το Θέατρο Τέχνης ήταν αυτό που κρίναμε με πολύ μεγάλη ευκολία ότι εκφράζει το πρόσωπο του πολιτισμού που πρέπει να υπάρχει και να υποστηρίζεται. Η Στέγη υπάρχει και είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Θα ήταν όμως απαράδεκτο εκ μέρους μας -και δεν συνάδει και με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση- να λέγαμε “αφού υπάρχει η Στέγη είμαστε μια χαρά’’. Όχι. Για να είμαστε μια χαρά, θα πρέπει όλα τα θέατρα να είναι μια χαρά. Ο πολιτισμός αποτελεί όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης για το Ίδρυμα Ωνάση. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι η αντιβίωση, για να νικήσουμε το τέρας που κρύβεται μέσα μας. Το Ίδρυμα Ωνάση, λοιπόν, δίνει το σύνθημα στην προσπάθεια στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά το στοίχημα θα θεωρηθεί κερδισμένο αν ο καθένας από εμάς συμβάλλει και συμπράξει σε αυτή την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση».
Η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Ωνάση επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης μέσα από την πλατφόρμα act4greece.
Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, στην εκδήλωση μίλησε η κα Νέλλη Τζάκου, η οποία αρχικά παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του προγράμματος «act4Greece» για την προώθηση της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής, εξήγησε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, που για πρώτη φορά εισήγαγε η Εθνική Τράπεζα, μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.act4greece.gr και καταλήγοντας επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει η πλατφόρμα στην ενίσχυση του πολιτισμού: «Σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που διαθέτει ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της σύγχρονη καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Τέλος, στην εκδήλωση μίλησαν με πολύ βιωματικό τρόπο και δύο πολύ γνωστοί ηθοποιοί που αποφοίτησαν από το Θέατρο Τέχνης, η κα Λένα Παπαληγούρα και ο  κ. Χρήστος Λούλης, οι οποίοι αποτελούν και τους δύο από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της εκστρατείας στήριξης του ιστορικού θεάτρου. 

Κάρολος Κουν.

Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο επίλογός της, στον οποίο ακούστηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο του μεγάλου θεατρικού δασκάλου και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολου Κουν, ο οποίος δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το πνεύμα της εκστρατείας στήριξής του: «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η πιο θεατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, σχεδιασμένη από τον Κένγκο Κούμα

«Ένα δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι ένα σώμα χωρίς ψυχή» είπε ο Κικέρων και η γρανιτένια όψη του Μουσείου Πολιτισμού Kadokawa του Τόκιο δεν προε...