ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

«Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», του Άκη Δήμου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Η μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος που τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και ο έρωτας που πέφτει σε έναν βαθύ γκρεμό, για να βυθιστεί εκεί, όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει, αναδύονται μέσα από την παραλλαγή μιας εμβληματικής νουβέλας της ελληνικής λογοτεχνίας.
Εμπνευσμένο από τη νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη, «Πρώτη αγάπη» (1919), το νέο έργο του Άκη Δήμου, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», παρουσιάζεται από την ομάδα bijoux de kant, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από τις 14 Ιανουαρίου.
Με όχημα το μόνο έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη στη δημοτική γλώσσα, την «Πρώτη αγάπη», και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το έργο συνθέτει μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα, ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης αγάπης. Ίσως, γιατί «όποιος δεν γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα μένει μονάχος». Και γιατί οι λυγμοί είναι η καλύτερη μουσική για τους άδοξους έρωτες.
Ένα αγόρι μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, καθώς ο 19ος αιώνας τελειώνει. Ψηλά στο βουνό, μα με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα, αναμετριέται με την αποκάλυψη των επιθυμιών του. Διχάζεται, ταλαντεύεται, τρομάζει, αντιστέκεται και ενδίδει, ακολουθώντας το εκκρεμές της καρδιάς και τις γραμμές του ιδρώτα στην παλάμη του. Ανατριχιάζοντας και τρέμοντας, μετρώντας μυστικά και φιλιά, τάζοντας όλα του τα χάδια στις ενοχές του, για να σωπάσουν: έτσι πάει.
Ο έξω κόσμος υποχωρεί σιγά σιγά, για να κερδίσει ο άλλος κόσμος, ο κόσμος των θεών και των διαταγών τους, του λαχανιάσματος και των αναφιλητών, των ονείρων και των ματαιώσεών τους, της αμαρτίας και της εξιλέωσης, των αισθημάτων και των αισθήσεων. Μια πάμφωτη Κόλαση χτίζεται με τα υλικά ενός χαμένου Παραδείσου - χώματα τα πιο πολλά, για μια στιγμή ανθισμένα, μετά άγονα. Ένας λαβύρινθος, σαν κήπος κρεμαστός που αιωρείται πάνω από τα ανθρώπινα, κι ένας Μινώταυρος που τα περιγελάει. Όπως και να την πεις, η ιστορία του Γιωργή σε περιγράφει.
 «Ο Γιωργής βρέχεται από μια θάλασσα κι ανεβαίνει ένα βουνό, για να στεγνώσει. Αυτή ήταν η εικόνα, που καρφώθηκε στην καρδιά μου, διαβάζοντας την “Πρώτη αγάπη”» εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Αυτήν την εικόνα ακολούθησε πιστά κι ο λόγος του Άκη Δήμου, που ανέλαβε να συνομιλήσει με τον Ιωάννη Κονδυλάκη, παραδίδοντας ένα νέο έργο, το “Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα”.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Άκης Δήμου, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, μουσική: Κώστας Δαλακούρας, βοηθός σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνική εγκατάσταση: Ανδρέας Κασάπης, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, βίντεο: Βασίλης Κεκάτος - Artώ, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου, κρητικές λύρες: Παντελής Σταυρακάκης. Παίζουν: Τάνια Τσανακλίδου, Λένα Δροσάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νικόλας Αγγελής.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλ. ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 Ιανουαρίου - 21 Φεβρουαρίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, Παρασκευή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, Σάββατο: γενική είσοδος: 18 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, Κυριακή: γενική είσοδος: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes